2010. február 27., szombat

Amerikai kukoricaleves

Egy határtalanul egyszerű, és gyors leves!
Elsőre én is idegenkedtem az édes sós kombinációtól, de minden kanál után egyre inkább ráéreztem az ízére... és benne a pirított bacon szalonna .... hmmm valami csoda!


Hozzávalók:
bacon szalonna
1 kukoricakonzerv
1 camping sajt
só, bors, szerecsendió

Első lépésként megpirítjuk az apróra vágott bacon szalonnát (ha nincs otthon, helyettesíthető pár karika kolbásszal), ráöntjük a doboz kukoricakonzervet (levével együtt), belenyomjuk a sajtot (ez sűríti majd össze) és felöntjük vízzel ízlés szerint. Ezután sózzuk, borsozzok, szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk és már kész is!

Brindzás derelye

Ez az egyik legkedvesebb receptem. Körülbelül 2 éve kaphattam, és azóta állandó helyet vívott ki magának  a Top 10 listámon. Másfélhavonta tuti, hogy sort kerítek az elkészítésére. Első ránézésre bonyolultnak tűnhet, mivel tésztát kell hozzá gyúrni, de valójában egy félórás történetről van szó. Kezdőknek is melegen ajánlom.

Tészta:
  • 350 g liszt
  • 150 ml langyos víz
  • 1 ek olaj (az utóbbi időben fölfedeztem a libazsírt, így én azt használok bele)
  • 1 tojás
  •  
A tészta elkészítése:A hozzávalókból tésztát gyúrunk és tegyük félre kicsit pihenni, hogy később könnyebb legyen a kinyújtása.
Pihentetés után deszkán kinyújtjuk, majd lisztbe mártott pohár segítségével (akinek van formája, azzal) kiszaggatjuk a derelyét. Ha kész, mindegyiket megtöltjük a juhtúrós töltelékkel, majd forrásban levő sós vízben max 5 percig főzzük, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak le a derelyék. Leszűrjük és kivesszük óvatosan a vízből, ügyelve, hogy ne menjenek szét.

Töltelék:
  • 3 nagyobb burgonya
  • 150g brindza
  • 20g vaj
  • metélőhagyma
A töltelék elkészítése:
A megfőtt és áttört burgonyáthoz hozzáadjuk a brindzát, vajat, és az apróra metélt hagymát. A metélőhagyma elhagyható :) de ha szezonja van, ne spóroljuk ki belőle, mert nagyot dob az ízén.

Öntet:
  • cca 50g brindza,
  • cca 1,5 dcl tejföl,
  • cca 2-3 ek tejszín
  • pici olaj
Az öntet elkészítése:
Az öntet saját fejlesztés. Az eredeti recept szerint csak campingsajt került volna a tetejére, de úgy kissé unalmasnak tartottam a receptet, és arra gondotlam milyen fini volna még kicsit nyakon önteni egy kis tejfölle és mivel maradt ki brindza hát azt si hozzákevertem... és lőn ez lett belőle... Vannak, akik enyhe túlzásnak tartják, de én elképzelhetetlennek tartom a receptet enélkül az isteni öntet nélkül.
Az adagolásban nem vagyok biztos, mert az annak függvénye, hogy éppen miből mennyi van otthon.
A tejfölt a tejszínnel pici olajon fel szoktam hevíteni majd a brindzával brindzával jól elkeverni.
Az igazi ínyencek szalonnát is piríthatnak a tetejére.

Eperfagyi


Hozzávalók:
500 g friss eper
2 db citrom
250 g cukor
2,5 dcl víz
1 dcl tejszín

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott epret szitán áttörjük és 1 citrom levével összekeverjük. Ezután 250g cukorból és 2,5 dcl vízből szirupot főzünk és ha kihűlt az eperlébe kerverjük, lefagyasztjuk. Fagyasztás közben 1 dcl tejszínt teszünk hozzá amellyel jól elhabarjuk és keményre fagyasztjuk. 

2010. február 22., hétfő

Sajtpuffancs


... egy kedves barátosnémtól kaptam a következő receptet. Mikor elmesélte, hogy miről is van szó egyszeűen nem fért a fejembe, hogy állhat  össze a felvert tojásfehérje és a reszelt sajt??? Ebből, hogy lesz gombóc??!! Lökött ez a csaj?? Nah, de ma este nem bírtam tovább és elkészítettem. Egyszemélyes gyorsvacsi. Nem kell hozzá más mint 1 árválkodó tojásfehérje a hűtőben, maradék sajt... ezután már csak tojásfehérje felver... sajt lereszel... gombócok formáz... forró olaj ... ketchup tunkolni... nyamiiiiii


Hozzávalók1-2 személyre: 
cca 200 g reszelt sajt
2 tojásfehérje
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és annyi sajtot reszelünk bele, amíg formálható masszát kapunk. Pontos mennyiséget nem tudok adni, mert függ a tojások méretétől és maga a hab is sok sajtot felvesz. Sózni nem kell, mert a sajt magában is sós. A tojásos, sajtos masszából kis golyókat gyúrunk, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő olajban kisütjük.
Főételként salátával, sült krumplival tudom elképzelni,
partikajaként tatármártásba, illetve ketchupba mártva... 

Megjegyzés: nekem nagyon bejött! Azt hiszem elfelejtem a panírozott rántott sajt fogalmát :) Ennél a receptnél nincs olyan, hogy duplán kell bundázni, nehogy sütésnél kifolyjon a sajt. Ez összeáll, úgy ahogy van. Csak ajánlani tudom!

2010. február 15., hétfő

Cékla (céklarépa, vörösrépa)

...  a Földközi-tenger környékén őshonos növény. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Gazdag A, B1, B2 és C- vitaminban, az ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot tartalmaz. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Mandulabundás csibefalatok

Mandulabundás csibefalatok, avagy házias "mekdonalc" :)
Stahl receptről van szó. Nem is értem, hogy kerülhette el eddig a figyelmemet! Garantáltan fölkerül a partikaják listájára! Kisebb módosításokat azért eszközöltem. :) 
Az apróra vágott csibefalatokat 1 éjszakára állni hagytam a joghurtos mártásban. Nem kötelező, de így sokkal omlósabbá válik a hús. Azok pedig akik nem szeretik a fokhagymát, helyettesíthetik azt apróra vágott zöld chili paprikával.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
só, frissen őrölt bors
2 dl joghurt
1 ek morzsolt majoránna
1 gerezd fokhagyma
zöld chili

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemellfilét kb. 4x2cm-es darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. Egy tálkában összekeverjük a joghurtot a majorannáva és fokhagymával (v. a zöld chilivel). Az így kapott mártással leönjük a csirkedarabokat és hűtőben hagyjuk 1 éjszakát pácolódni.
A mandulát megpirítjuk és mikor kihűlt ledaráljuk és összekeverjük a zsemlemorzsával. 

A csibefalatokat meghempergetjük a mandulás morzsában és forró olajban oldalanként 1-1 perc alatt előpirítjuk. Ekkor még nem sütjük át őket teljesen, csak a bundájukat tesszük ropogóssá. Az előpirított, aranybarna csibefalatokat egy rétegben elterítjük a tepsiben és jó 15 perc alatt omlósra sütjük a sütőben.

Mákos guba

Mák, mák, mák és még több mák :))))

Hozzávalók (2 személyre):
  • 6 szikkadt kifli 
  • cca. fél liter tej 
  • 1 tojássárgája 
  • cca. 10 dkg darált mák 
  • nádcukor 
  • méz 
  • vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
... a kifliket felkarikázzuk
... a tejet a tojássárgájával állandó kevergetés mellett forrpontig melegítjük
... a mákot elkeverjük a cukorral
... a felkarikázott kiflire ráöntjük a tejes keveréket
Egy jénai tálat kivajazunk, cukros mákot szórunk az aljára, erre jöhet egy réteg áztatott kifli, amit megszórunk mákkal, megcsorgatjuk mézzel és addig folytatjuk míg el nem fogynak a hozzávalók. A végén kevés vajat morzsolunk a tetejére és 30 perc alatt készre sütjük. 

Kolbászos meleg szendvics

... téli esték... baráti társaság... házi pálesz... régi fotók... kolbászos meleg szendvics :))))  
Kell ennél több egy hangulatos téli estéhez???!!!


Hozzávalók:
kenyér, vaj, mustár, vékonyra szeletelt kolbász és savanyú uborka, reszelt sajt (eidam, v. trappista)

Elkészítés:
A kenyérszeleteket kenjük meg vékonyan vajjal, mustárral. Ízlés szerint halmozzunk rá kolbászt, uborkát és az egészet szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 5-10 perc alatt készre sütjük.  
Tipp: Ha akad otthon, tegyünk a kolbászszeletekre egy-egy csipet tormát is.

2010. február 3., szerda

Egyszerű mákos

... ez egy tipikusan olyan recept amit akkor is el tudsz készíteni, ha éppen semmi különleges süti hozzávaló sincs otthon, de fáj a fogad valami fini nasira amivel akár a váratlanul bejelentkező vendégeket is meg tudod kínálni. Az persze megint más lapra tartozik, hogy a vendégek miként oldják meg a mákos fog kérdését a látogatás végeztével .... főleg ha utána még készülnek máshova is... nah, de ez már nem a mi gondunk ugye ;)
Max. jó házigazda lévén felajánlhatjuk a fogpiszkáló, illetve a fürdőszobai tükör használatának lehetőségét indulás előtt... :))))

Hozzávalók:
36 dkg liszt, 
26 dkg cukor
1/2 l tej
8 dkg olvasztott margarin
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
mák tetszés szerint... cca. 15 - 20 dkg

Kikent, kilisztezett tepsiben 180 fokon cca. 20 perc alatt készre sütjük.

U.i.: Be kell hogy valljam, ezt a receptet még nem próbáltam. De ami késik ugye, az nem múlik... :)) Hamarosan tutira sort kerítek rá! Egyrészt mert nagyon egyszerű az elkészítése, másrészt pedig annyira minimális hozzávalók szükségesek hozzá, hogy az már szinte vicces. Amint azt a kedves kollégám is említette, akitől a receptet kaptam, ehhez a sütihez még tojás sem kell. Úgyhogy aki azt gondolná, hogy elírás történt és kifelejtettem a tojást... téved, valóban nem kell bele ;) 

Bögrés-mákos


Hozzávalók:     

    *  2 tojás
    * 10 dkg  sütőmargarin v. vaj
    * 1 bögre cukor
    * 1 bögre liszt
    * 1 bögre (darált) mák
    * 1 bögre langyos tej
    * 1 csomag sütőpor
    * csipet őrölt fahéj

Elkészítés
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tojásokat, tejet, lisztet, mákot, fahéjat végül a sütőport és jól összedolgozzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Aki szereti a gyümölcsös dolgokat az "potyogtathat" bele meggyet, szedret vagy bármilyen más gyümölcsöt hogy még szaftosabb legyen a süti. Sütési idő 40 perc.

Az eredeti recept alapján normál tepsiben sütjük, majd ha kihűlt, deszkára borítjuk, és hosszában kettévágjuk. A lapokat megkenjük a lekvárral, majd a 2 lapot egymásra borítjuk, 1 órát pihentetjük. A tetejét megszórhatjuk vaníliás vagy porcukorral..

Na én ezt a barátosném tanácsára leegyszerűsítettem és normál tepsi helyett kisebb tepsiben sütöm, hogy magasabbra feljöjjön a tészta és a sütit a maga egyszerű valójában tálalom lekvár illetve vaníliás cukor nélkül.

Madáreledel

Kezdő túrázóként szendviccsel felpakolva indultam útnak. Mondanom sem kell, miután magamba gyömöszöltem a minden jóval megpakolt kenyérkéket, még nagyobb szenvedések vártak rám, mint evés előt. Elnehezült gyomorral, pihegve, nagyokat fújtatva próbáltam tartani az iramot a többiekkel.
Azután ellesve a többiektől, rájöttem hogy a gyors energiapótlásra vannak jobb módszerek is mint degeszre zabálni magunkat szendviccsel. Azaz, végy pár marékkal a kedvenc magvaidból, spékeld meg egy kevés aszalt gyümölccsel és már kész is a tökéletes energiapótló.


Az eddigi legjobb mixem:
dió
kesudió
mandula
vörös áfonya
mazsola
napraforgómag

A manduláról érdemes tudni, hogy a héjában lévő ciántartalom magasabb a kívánatosnál, ezért én mindig leszedem a héját. Nagyon egyszerűen megszabadulhatunk tőle. Elég ha forró vízbe tesszük és pár percere lefedve hagyjuk benne ázni. Ezután leöntjük róla a vizet és nagyon ügyenes, két ujjunk között kicsit megnyomva lepattintjuk róla a héját. Sütőben, alacsony hőfökon kiszárítjuk-megpirítjuk.
Érdemes külön pirítani és nem összekeverni a dióval, illetve a kesuval, mivel a mandula pirítása kicsit tovább tart mint az előzőeké.
Tipp: a dióról pirítás után gyönyörűen lepörög a héja. Vegyük magunknak a fáradtságot és morzsoljuk le róla a héja nagyját.

Ha megvagyunk a pirítással, megvárjuk míg kihűlnek a magvak és csak utána keverjük össze az aszalt gyümölccsel és napraforgómaggal. Bevallom a napraforgómagot nem szoktam lepirítani, de most utánagondolva nem lehet hülyeség azt is pedobni pár percre a sütőbe... :)