2010. április 18., vasárnap

Barázdazárás

Mi a barázdazárás? 

A maradó és a tejfogak szuvasodása megelőzhető barázdazárással, ami az ép, illetve kismértékben szuvas barázdáknak egy speciális tömőanyaggal történő lezárását jelenti. A frissen előtört fogak felszínét letisztítva - fúrás nélkül - különleges nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel az orvos a fog felszínére, amely befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját. Az anyag 3-4 évig garantálja az alatta fekvő fogállomány épségét, ennek elteltével a barázdazárást meg kell újítani.

www.pheidias.hu


A fenti bejegyzést ihlette lelkesedésem már a múlté ... :))) Azóta konzultáltam fogorvosommal aki felvilágosított, hogy a barázdazárás elsősorban gyerekek ajánlott. Felnőtt korra az említett barázdák megkopnak és nem olyan mélyek. Másrészről, habár a fentiek az ellenkezőjét állítják bizony szükségeltetik egy kis  fúrás/faragás a tömőanyag tökéletes elhelyezése érdekében... :((((
Szóval nincs mese, marad az alapos fogmosás, fogápolás sok sok gyümölccsel és zöldséggel.

2010. április 9., péntek

Bulgur (török rizs, búzatöret)

Keleti országokban közkedvelt étel. Hagyományosan napon szárítják zöld búzaszemekből. Előfőzött, így nagyon gyors az elkészítése. Enyhe, dióra emlékeztető íze van.
Köretként, salákba ajánlják. De finom levesbetétként is :)

2010. április 5., hétfő

Fehér kenyér

... húsvéti nyuszi helyett, házi kenyér! 
Pár hete már elkészítettem Limara jól bevált fehér kenyerét a kenyérsütőben, ma azonban klasszikus kenyérkére vágytam... klasszikus formával, ropogós héjjal... úgyhogy elkészítettem ugyanazt, de most a sütőben... Hogy sikerült? A képek magukért beszélnek!


Hozzávalók:
  • 2,8 dl folyadék
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. ecet
  • 2 ek. olaj
  • 50 dkg liszt ( 25dkg finomliszt és 25dkg réteszliszt)
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
A dagasztást és kelesztést ezúttal is kedves konyhai segítőmre bíztam... :))
A tésztát miután megkelt átgyúrtam, és lisztezett konyharuhában, fonott kosárba téve további egy órát kelni hagytam. Mikor a duplájára nőt a tetejét bevágva, sütőzacskóba téve előmelegített sütőben  (180 fokon) kb. 1 óra alatt pirosra sütöttem. 
Mikor elkészült, megkentem hideg vízzel és rácsra téve hagytam kihűlni.