2010. szeptember 27., hétfő

Egy komcsi nyanya vagyok!


Receptek után most jöjjön egy kis könyvajánló :)


Hosszú hosszú idő után elkapott az olvasási láz. Ez többek közt nagynénémnek is köszönhető, akinek tucatszámra hozom viszem a könyveket az öregotthonba. Na nem a saját könyvespolcomról. Sajnos annyi könyvvel még nem büszkélkedhetek, hogy hetente újabb és újabb könyvekkel örvendeztessem meg az öreglányt. Túlbuzgó "pót unoka" révén a nyár elején beiratkoztam a könyvtárba és azóta hetente-kéthetente rovom a köröket az öregotthon és a könyvtár között...
A könyvek között akad pár amit jómagam is el- elolvasok. A mostani egy román iró Dan Lungu tollát dícséri "Egy komcsi nyanya vagyok" címmel. Még csak az elején járok, de már most mindenkinek meleg szívvel ajánlom. Régen volt már, hogy a buszon vagy egy kávézóban ülve fülig érő szájjal bújok egy könyvet... Utoljára talán Salinger Zabhegyezője váltott ki belőlem hasonló reakciókat középiskolás koromban :)))

Kedvcsinálónak részlet a könyvből:

      "Már egy hete... Már egy hete nincs nyugtom, az ördög vigye el! Amióta Alice telefonált... Alice - szép név, ugye? Én választottam. Persze, hát az én lányom. Vagyis, akarom mondani, az uram más nevet akart. Tán Cristinát. Vagy Máriát, már nem emlékszem. Mindegy, olyat, amiből tizenkettő egy tucat. Legalábbis a mi városunkban. Fodrász- és könyvelőnő-nevek. Nem, drágám, Alicénak fogjuk hívni, ehhez ragaszkodom, mert ez hercegnői név. Valahogy az jár a fejemben, hogy egz szép névhez ugyanolyan szép élet is tartozik. Nem hercegnő, hanem mérnöknő lett belőle. Én akartam mindenáron, hogy mérnök legyen. Elképzeltem, hogy ugyanabban a gyárban helyezkedik el, ahol én dolgoztam akkoriban, és minden sarkon azt beszélik majd: ismeritek Apostoae Emiliát? Na, hát Alice mérnöknő az ő lánya. De mire munkába állt, a kommunizmus megbukott, és a gyár, ahol dolgoztam, tönkrement. Pár év alatt romhalmaz lett belőle, benőtte a gaz, és már csak kóbor kutyák tanyáznak benne. Még az ablakokat is ellopták, a vezetékeket is kitépték. Ha arra járok, elfordítom a fejemet. Becsszó, összeszorul a szívem. Az az érzésem, hogy a részlegünkön ottmaradt a megmerevedett testünk, készen arra, hogy bármikor felvegyük a munkát. Hogy ez csak valami áramszünet. Persze ez nagy hülyeség, hisz az  az idő nem jön vissza már, de így érzem. Mondják, hogy a Coca-Cola megvette az egészet, hogy palackozónak használja. Nem értem, sokan miért örülnek ennek. Én biztos nem dobom ki a pénzemet méregre; az is hülye, aki megveszi!"

2010. szeptember 4., szombat

Vöröslencse főzelék

... tavasz közeledtével ismét rám tört az egészségmánia. Hogy ez miben nyilvánul meg? Például elkezdek odafigyelni mit mikor és mivel eszek, hirtelen a semmibőle elkezdek tornázni, jógázni, sőt az utóbbi időben még futni is! Mert hogy az milyen jó. Ja és persze egészségesebbnél egészségesebb dolgokat pakolok a bevásárló kosárba... hajdina, sárgaborsó, vöröslencse... aztán ahogy jön úgy el is múlik a fellángolás... nem marad más utána mint nagy halom vega kaja a konyhában..:))))
A hajdina már szerencsésen elfogyott! Fasírt készült belőle. Maradt a vöröslencse és a sárgaborsó.
Ma a vöröslencsének kedvezettt a szerencse :) és főzelék készült belőle. Nem is hinné az ember, milyen gyorsan elkészíthető. Habár mindenki azt mondta, hogy teljesen felesleges beáztatni, én azért biztos ami biztos alapon 1 órácskát hagytam had szívja magába a vizet...





Hozzávalók:
1 kisebb fej hagyma
bacon szalonna vagy sonka
200 dkg vöröslencse
fehér joghurt v. tejföl

Kevés olajon megpirítjuk az apróra metélt hagymát és a bacon szalonnát v. sonkát. Felöntjük vízzel, beleszórjuk a lencsét és puhára főzzük. Ízlés szerint sózzuk, végül egy kevés fehér joghurtot vagy tejfölt keverünk hozzá.

2010. szeptember 3., péntek

Graham kenyér

Eddig többnyire fehérkenyérrel kísérleteztem, leszámítva azt a pár kenyérsütőben, teljeskiőrlésű lisztből készült "kocka" kenyeret. Ma viszont eldöntöttem, hogy kipróbálom a hagyományos graham kenyeret. Alapul természetesen Limara graham kenyér receptjét vettem és a készleteimhez mérten kicsit alakítottam rajta :)))) A szlovákiai gyógyszertárakban például lehetetlen aszkorbinsavhoz jutni... ezt szépen ecettel helyettesítettem... funkciója ugyanaz... a liszt sikértartalmát kicsit feltuningolni...
Az üzletek  BL 80 lisztkészletét peding végképp nem szeretném ecsetelni :))))



Jöjjön tehát az én graham kenyerem :)))

Hozzávalók:
2 dl víz
0,7 dl tej
2 ek. olaj
2 tk. só
1 ek ecet
20 dkg öregtészta
20 dkg finom liszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg grahamliszt
1 tk. cukor
1 dkg élesztő

A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe raktam dagasztani, majd az így kapott tésztát kelesztőtálban kétszeresére kelesztettem, utána formáztam és egy fonott kosárban további egy órát kelni hagytam. Miután ismét szépen megkelt bevágtam, sütőzacskóba tettem és egy óra alatt 180 fokos sütőben készre sütöttem.
Kép sajnos nem készült róla, mert a társaság még melegében fölfalta az egészet :))))

    2010. szeptember 1., szerda

    Öregtészta

    Mióta fölfedeztem Limara blogját újfent megkedveltem a kenyérsütést. Köszönhetően annak, hogy a receptjei egytől egyik sikerülnek, tehát garantált a sikerélmény. Kenyeret sütni nem nagy ördöngősség, ha tudjuk a titkát ami nem más mint a kovász/öregtészta.     



    Limara receptjét követke az öregtészta receptje:

    • 3dl langyos víz
    • csipet só
    • 50 dkg liszt
    • 1 ek olaj
    • 1 tk cukor
    • 1 dkg élesztő
    Mintha kenyeret sütnék, a hozzávalókat bepakolom a kenyérsütőgépbe és 15-20 percig dagasztom, majd a gépben hagyva "ott felejtem" 10-12 órára, hogy túlkeljen. Nyáridőben az üstel együtt tegyük a hűtőbe, hűvösebb időben kint is hagyhatjuk a gépben. 10-12 óra után, bekapcsolom a gépet, hagyom hogy gombóccá gyúrja a tésztát és már kész is az öregtészta. Mivel az én egyszemélyes háztartásomban nem fogy annyi kenyér, hogy azonnal fölhasználjam az egész adagot, az öregtésztából 10 dkg gombócokat készítek és a fagyasztóban teszem. Így bármikor is kapjak kedvet a friss kenyérre elég ha kiveszem a fagyasztóból, kiolvasztom és már készülhet is a friss kenyér. :)))