2010. november 29., hétfő

Házi bourbon vaníliás cukor

Egy újabb, egyszerűen elkészíthető ajándék. Az egyedüli necces hozzávaló talán csak egy jó mákdaráló amivel a cukrot és a vanília rudat finomra tudjuk őrölni. Nekem ez az atyai az örökségből származó, már már  matuzsálemi korban járó mákdaráló volt a segítségemre.  

 
Hozzávalók:
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 drb bourbon vanília rúd
A kettévágott vanília rúdnak kikaparjuk a belsejét és a cukorral együtt porrá őröljük. A megmaradt vanília rudat kisebb darabokra vágjuk és a porrá őrölt cukorhoz keverjük. Akinek elég erős a darálója az magát a rudat is felapríthatja a cukorral. Próbálkoztam vele én is, de sajnos ez már túl nagy kihívás volt ennek a régi darabnak... :))  Így viszont a fogyatkozó készletet a illatozó vanília rúd darabkáival bármikor után tudom tölteni..

Sütikeverék ajándékba

... hogy ez mekkora ötlet! Süteménykeverék ajándékba!
Igazi last minute karácsonyi ajándék lehet, hiszem nem kell hozzá más mint egy befőttesüveg és egy jól bevállt recept! A száraz hozzávalókat a befőttesüvegbe rétegezzük és csatoljuk a nedves hozzávalók listáját és az elkészítés módját. Ezután már csak egy kis díszítés és kész is az ajándék. Az ötletet Maimoni blogjáról lestem, egy isteni csokis brownie recept kíséretében.

2010. november 22., hétfő

Limoncello

Szeretek saját készítésű ajándékokkal előrukkolni karácsonykor. Ezekben van valami eredeti és ami a legjobb, hogy nem kell hozzá órák hosszat bolyongani különböző bevásárlóközpontokban és idegelni, hogy tényleg egy eredeti ajándékra bukkanjunk. 
Szerencsére a család és a barátaim is szeretik a hasukat, így egy finom likőr vagy házi készítésű lekvár a karácsonyfa alatt el tudja őket kápráztatni.
Erre a limoncello receptre Stahl Judit Végre otthon! című könyvében bukkantam. Évek óta készítem, egyrészt mert ez a sógornőm egyik kedvence, másrészt pedig mert nagyon egyszerűen elkészíthető. Az eredeti recept sokkal több cukrot ír és egy zöldcitromot, de az nekem annyira nem jön be, mert kissé kesernyés ízt ad a likőrnek.


Hozzávalók:
  • 5 citrom
  • 1/2 liter vodka
  • 40 dkg cukor
  • 1/2 liter víz
A citromokat jó alaposan megmossuk, majd nagyon vékonyan lehámozzuk a héjukat és egy nagyobb üvegbe téve felöntjük vodkával. Hagyjuk állni kb.1 hétig. Egy hét után leszűrjük a citromos vodkát és összekeverjük a kihűlt cukorból és a vízből főzött sziruppal. A hűtőben több hónapig is eláll.

2010. november 21., vasárnap

Balzsamecet "feljavítva"

... hetek teltek el az utolsó bejegyzés óta. Szégyen ide, vagy oda nem sikerült gépközelbe jutnom..
De majd ma!... merthogy ötletből és receptből akad bőven... csak az a fránya idő..

A következő bejegyzések már a karácsonyi készülődés jegyében telnek majd. Hetek óta ünnepi hangulatban lebegek.. készülnek az apró cseprő ajándékok... limoncello palackozva, bourbon vanília kellékei a konyhapulton sorakoznak.. sárgarépa dzsem készítése körvonalazódik..



De haladjunk csak szépen sorjában. Kezdjük a balzsamecettel... pár hónapja - lapos pénztárcám mivolta rákényszerített, hogy bevállaljam az egyik szupermarket hiper szuper áron reklámozott félliteres balzsamecet palackját.. Hááát a benne levő nedű csalódás a köbön.. sebaj, jobb mint a semmi... nem dobjuk ki.. és milyen jól is tettem! Pár hét múlva szokásos gasztroblog barangolásaim közepette rábukkantam Chili & Vanilia bejegyzésére, hogy lehet egy elfuserált, gyenge minőségű balzsamecetből mennyei borecetet varázsolni.. Maga az ötlet "a Buday"-tól származik..
Fogtam tehát az üveg tartalmát belelöttyintettem egy lábasba és a lakást belengő tömény ecetszag kíséretében 1/3-ra forraltam a nedűt.. az eredmény? ... egy selymes, intenzív ízű borecet...