2010. december 31., péntek

Újévi Köszöntő

"Kinyitjuk a könyvet. A lapok üresek. Magunk írjuk a szavakat. 
A könyv címe 'Lehetőség' és az első fejezete 'Újév.' "
(Edith Lovejoy Pierce) 


2010. december 30., csütörtök

Forró görög saláta

Tulajdonképpen nem is saláta, hanem amolyan vega ebéd vagy gyors vacsora jóbarátoknak. Kata barátnőmtől kaptam a receptet, aki egy görök étteremben kóstolta és azóta a család nagy kedvencévé vállt. Az egyik látogatásom alkalmával készítette és én is rögtön megszerettem. Egyrészt mert finom, másrészt mert nagyon egyszerű az elkészítése és mindenki a maga szájíze szerint variálhatja. A hozzávalókat sem nagy ördöngősség beszerezni. De nem ragozom tovább, jöjjön a recept!

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • paprika
  • feta sajt (vagy bármilyen más feta jellegű sajt)
  • eidam (vagy bármilyen más kemény sajt)
  • füstölt sajt (elhagyható)
  • olívaolaj
  • bors, bazsalikom, oregano
Elkészítése:
Első lépésként keressünk az edények rengetegében 1 személyes tűzálló tálkákat - ezekben sokkal ügyesebb szervírozni és így mindenki ki tudja tunkolni az alján felgyülemlő ízletes szaftot :)))
Ha ezzel megvolnánk, aprítsuk fel kis kockára a zöldségeket és a feta sajtot. A tál aljára öntsünk egy kevés olívaolajat és rakjuk bele a felaprított paradicsomot és feta sajtot. Ízesítsük kevés őrölt borssal, szárított bazsalikommal és oreganóva. Sózni ne sózzuk mert a feta önmagában is elég sós. Ezután reszerjük rá a többi sajtot. Aki nem szereti, a füstölt sajtot elhagyhatja. Ezúttal nekem sem volt itthon így kimaradt, viszont elárulom sokkal ízletesebbé teszi, ha azt sem spóroljuk ki belőle. Előmelegített sütőben 165 C fokon, kb 10-15 perc alatt készre sütjük.

Tálalás:
Tálalhatjuk fokhagymás bagetával vagy csak egyszerű pirítóssal amit meglocsolunk pár csepp ízletes extra szűz oliva olajjal... hmmmm valami isteni!
Jó étvágyat!

M-People - Angel Street

 

2010. december 29., szerda

Olivabogyós kenyér

A már jól bevállt gépi fehér kenyér tovább gondolt változata ... :)))

Hozzávalók:

  • 375 ml víz
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 1 ek olaj
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 10 dkg kenyérmix
  • 7 g porélesztő
  • szárított tárkony, kakukkfű, fekete olivabogyó
Az olivabogyót felkarikázzunk és a többi hozzávalóval együtt bepakoljuk a kenyérsütőbe. Normál programon  (cca 900g kenyérhez) megsütjük. Moulinex gépem van és az 2-es programon sütöttem.

2010. december 27., hétfő

Kukorica ganci (ganca, gánica)

A karácsonyi dőzsölés és eszem-iszom után jól jön egy kis bélpucolás :))) Életemben először készítettem gancát - vagy ahogy mifelénk Csallóközben hívják - gancit. Túrosan, tejfölösen ahogy otthon láttam.


Hozzávalók:
  • kukoricadara
  • tej, víz
  • túró
  • tejföl
Első lépésként sűrű, sós puliszkát - kukoricakását - főzünk. Készíthetjük vízzel, vagy ahogy anyukám szokta fél rész vízből és fél rész tejből. Olyan keménységű legyen, hogy megálljon benne a kanál :) Mikor elkészült, hagyjuk kihűlni és egy teáskanál vagy leveses kanál segítségével szaggassuk tűzálló tálba. Rétegezzük és minden rétegre szórjunk túrót, a tetejét pedig locsoljuk meg bőven tejföllel. Előmelegített sütőben átforrósítjuk és már tálalható is. Tálalásnák még nyakon önthetjük egy kis tejföllel, hogy szaftosabb legyen. :))

2010. december 22., szerda

Márvány cheesecake

Sajttorta, cheesecake... mindegy hogy nevezzük... a lényegen úgysem változtat... magyar fülünknek igenis bizarul cseng egy sajtból készült torta ötlete :))) Aki viszont egyszer már kóstolta, az többé nem feledi :))) Londoni portyázásom alatt találkoztam vele először, majd pár évre rá elkészítettem Stahl Judit receptjét, tavaly pedig egy igazi New York cheesecake-hez volt szerencsém egyenesen New Yorkban. Most arra vállalkoztam, hogy elkészítsem a saját verziómat...

Hozzávalók:
  • 400 g édes kakaós keksz (Hobbits)
  • 100 g vaj
  • 5 tojás
  • 100 g porcukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 300 g natúrjoghurt
  • 500 g mascarpone (ha nincs otthon, lehet bármilyen más natúr krémsajt is)
  • 100 g jó minőségű étcsokoládé
  • 2 ek finomliszt 
  • 1 citrom reszelt héja
A kekszet klopfoló segítségével összetörjük morzsákra, majd egy tálban összekeverjük a folyósra olvasztott vajjal. Az eredeti recept sokkal több vajat ír, hogy jobban összeálljon a morzsa, de nekem úgy nagyon vajas volt ezért az adagot lecsökkentettem 100 grammra. Szerintem ennyi is elég, hogy összefogja hiszen egy éjszakát amúgy is állni hagyjuk a hűtőben ahol további nedvességet tud fölvenni a sajtkrémből és így nem lesz gond a szeletelésnél. Na de térjünk vissza a recepthez. Szóval a vajas morzsát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt sütőformába ( én 35x28 formában sütöttem, hogy a krém ne legyen túl vastag a tetején). A vajas kekszmorzsát elegyengetjük a sütőlap alján és 165 fokos sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután kivesszük a sütőből és míg kihűl, elkészítjük a krémet.
A sajtkrémet, cukrot, vaníliás cukrot, lisztet és a joghurtot robotgéppel simára dolgozzuk. Ráreszeljük a citrom héját majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és további 2-3 percig keverjük míg sima, habos masszát nem kapunk. 
A krém 1/3-t tegyük külön edénybe és keverjük hozzá a gőz fölött felolvasztott csokoládét.
A vaníliás krémet ráöntjük a morzsára majd rákanalazzzuk a csokis krémet és egy fakanál nyelének a segítségével óvatosan "márványosra" összekeverjük
Előmelegített sütőben 165 fokon, körülbelül 40-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.