2011. november 29., kedd

Töpörtyűs pogácsa

... egy újabb remekmű. Nemrégiben hozzájutottam egy kevés kacsa töpörtyűhöz. Az az igazság, hogy fogalmam sincs vajon kacsa tepertőből készítenek-e pogácsát, vagy azt inkább csak úgy magában sóval és friss kenyérrel elpusztítani szokás némi savanyúság kíséretében. Nekem viszont pogácsasütésre volt ihletem, úgyhogy jóféle házi disznó tepertő hiányában kacsa töpörtyűvel készült.
A receptet NoSalty oldaláról lestem. A töpörtyű és zsír mennyiségén változtattam - kényszerből, mivel több töpörtyű, illetve kacsazsír nem leledzett a hűtőben. Ennek köszönhetően viszont egy egészen "diétás" változtatot sikerült összehozni, ami azonban az ízének egyáltalán nem ártott meg.


Hozzávalók:
  •  0.5 kg liszt (fele-fele arányban finom és féldarás)
  • 1 tojás
  • 3 dkg friss élesztő
  • kb. fél liter tej
  • 10 dkg kacsa töpörtyű
  • 5-8 dkg kacsazsír
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás a kenéshez

A langyos, cukros, tejben felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a liszttel, tojással, 1 ek langyos zsírral, sóval és annyi tejjel, hogy egy keményebb rétestészta állagú tésztát kapjunk. Dagasztjuk, majd hagyjuk negyed órát pihenni. Pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük langyos zsírral, sózzuk és 9rét hajtogatjuk. A hajtogatás pontos leírását megtaláljátok NoSalty oldalán. Hajtogatás után mindig hagyjuk negyed órát pihenni a tésztánkat, utána nyújtás, kenés, hajtogatás, pihentetés. A harmadik nyújtásnál a zsírral kent tésztánkat megszórjuk az apróra vagdalt töpörtyűvel, sózzuk és ismét hajtogatjuk. Újabb negyed óra pihentetés, nyújtás, kenés, sózás hajtogatás. Az utolsó pihentetés után 2 cm vastagságúra sodorjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kizsírozott v. papírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

2011. november 21., hétfő

Lencseleves aszalt szilvával

... igaz, hogy újév még odébb van de ki mondta, hogy lencselevest máskor nem lehet enni?! A hozzávalókat nem nagyon mértem, úgyhogy a lenti hozzávalók listáját tessék kábépersacc venni :))
a képen látható adag vöröslencsével készült :))
Hozzávalók:
  • 25 dkg lencse
  • 2-3 drb közepes krumpli (elhagyható)
  • 5-6 szem aszalt szilva
  • 3-4 drb babérlevél
  • 1 dcl tejszín
  • ecet v. citromlé

A lencsét érdemes pár órával főzés előtt beáztatni, de ha van otthon vöröslencse akkor még azzal sem kell bajlódni. Amennyiben krumplival készítjük, érdemes először a krumplit odatenni főni babérlevéllel és az aszalt szilvával és ha már félpuha hozzáadni a beáztatott  lencsét. Miután a lencse megpuhult hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta egyet. Aki szeretné lisztes habarást is  készíthet. Ízlés szerint ecettel v. citromlével ízesítsük. 

2011. november 9., szerda

Vajas hajtogatott pogácsa

... ez volt életem első pogácsája, és egyben az első igazi, saját kezdeményezésű és kivitelezésű konyhai "projektem". Huszonkét évesen, au-pairként Londonban, eldöntöttem, hogy meglepem a csajokat és a családot egy kis hazai ínyencséggel. Mit is készít ilyenkor az ember? Valamelyik nagy kedvencét amire már nagyon ki van éhezve. Előttem,akkor ennek a pogácsának az emléke lebegett amit annyira szerettem és amire anyukám, a sok macera miatt évente egyszer volt hajlandó beáldozni magát.
Természetesen a recept nem volt velem, az internetről pedig akkoriban még csak hírből lehetett hallani, úgyhogy maradt a telefonos segítség. Anyukám szegénykém, emlékszem teljesen le volt döbbenve, hogy én aki a konyhában csak mosogatni vagyok hajlandó most ilyen nagy fába vágom a fejszémet. Mikor látta, hogy nem tud eltéríteni a tervemtől, és megmenteni az esetleges kudarctól :)))) lediktálta a receptet és jópárszor elismételtete az egyes  munkafolyamatot. A kezdők szerencséje végül mellettem állt végig, és a pogácsáim olyanok lettek, ahogy az a nagy könyben meg van írva.
Azóta eltelt jópár év, és a nagy kedvenc titulusát időközben átvette a finom sajtos, de valahányszor nekifogok ennek a vajas pogácsának mindig felidéződik bennem az a melengető, büszke érzés amit akkor éreztem ott Angliában... az első konyhai sikeremnél  :)))   

Tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 2,5 dl tejszín

Vajas lisztes keverék:
  • 25 dkg vaj (szobahőmérsékletű-kenhető)
  • 15 dkg liszt
     
    Elkészítés:
    A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy külön tálban összekeverjük a vajas lisztes "krémet". A tésztát kisodorjuk, rákenjük a krémet és hajtogatjuk (összesen 3x) - azaz fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra. Ha az időm engedi két hajtogatás között fél órát hagyom pihenni, de egyébként elég neki 15-20 perc is.Pihentetni a hűtőben szoktam, hogy ne legyen túl lágy a tészta a sodrásnál. Pihentetés után kisodorjuk a tésztát, hajtogatjuk és ismét betesszük a hűtőbe pihenni. Még 2x ismételjük meg a műveletet. Az utolsó pihenő után sodorjuk ki a tésztát kb. kisujjnyi vastagra. Késsel, apró rombusz alakúra szoktam vágni őket, így nincs veszteség és a formátlanabbjai megmaradnak a háziasszonynak :)))
    Végezetül lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandulaforgáccsal és mehet az  előmelegített sütőbe, ahol először 250 fokon 10 percig sütjük (közben a sütőt nem szabad kinyitni!) majd 200 fokon tovább sütjük míg aranysárga színű nem lesz.

    2011. november 5., szombat

    Szépséges őszi hétvégét!

    Pudingos kalács

    Tészta:
    • 4 dcl tej
    • 3 kanál cukor
    • 30 drb szacharin
    • 5 dkg élesztő
    • 1 dcl olaj
    • pici só
    • 60 dkg finom liszt
    A langyos, cukros, szacharinos tejben felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Az így kapott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük.
     
    Töltelék:
    • 1 cs. csokis puding
    • 2,5 dcl tej
    • 3 ek cukor
    • 10 dkg margarin v. vaj
    • 1-2 ek kakaó
     A szokásos módon elkészítjük a pudingot majd hozzákeverjük a margarint, 1-2 evőkanál kakaót és a cukrot.
     A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, kisodorjuk, egyenlő arányban elosztjuk rajta  a krémet. Összetekerjük, kivajazott tepsibe tesszük és újra kelesztjük. Sütés előtt megkenjük felvert tojással, és mandulaforgácsot szórunk rá. Előmelegített sütőben 150- 160 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Multivitamin

    Baciölés, baciűzés mesterfokon. Tessék  elővenni a konyha legmagasabb, leghátsó zugába száműzött gyümölcscentrifugát :))))


    Lehetséges variációk:
    • alma, citrom, 
    • alma, citrom, répa, 
    • alma, citrom, répa, narancs 
    • alma, citrom, ananász
    • stb.

    Meleg hal sali

    10 perces történet. Halat kiolvaszt, sóz, borsoz, forró olajra dob, megsüt, hagymát apróra vág, citromlével locsol, joghurtal megspékel, petrezselyemzöldet apróra összemetél, répát apróra reszel, meleg halat hozzákever. Friss kenyérrel, kiflivel, bagettel azonnal fogyasztható. Jó étvágyat!

    2011. november 2., szerda

    Mézes mandulás kukoricapehely

    ... örök hálám az ötletadónak!! Hip Hip Moha!!


    Hozzávalók:
    30 dkg kukoricapehely (az én verzióm szerint ebből 5 dkg őrölt zabpehely )
    10 dkg méz 
    5 dkg vaj
    4 marék mandulaforgács


    Elkészítés:
    A kukoricapelyhet, a zabpelyhet és a mandulát egy nagy tálba tesszük. A vajat és a mézet egy kis lábasban összemelegítjük és ráöntjük a pelyhes-mandulás mixre. Az egészet alaposan összekeverjük és előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt ropogósra pirítjuk. Félidőben forgassuk át. Miután elkészült, hagyjuk kihűlni és tegyük jó záródó üvegbe.