2011. december 20., kedd

Tavaszi tekercs

... a tavaszi tekercs mint előétel szokott szerepelni az étlapon, én mégis inkább mint főétel asszociálok rá. Megesett már párszor, hogy a leves mellé ezt kértem főételnek. A pincérek ilyenkor elég furcsán méregetnek és általában vissza is kérdeznek, hogy jól értették-e a rendelést :))))
A következő receptet NoSalty-nál találtam, az édes-savanyú mártást pedig innen lestem. A töltelék bármilyen zöldségből elkészíthető. A lényeg, hogy ne eresszen levet.
 Hozzávalók:
  •  30 dkg fejeskáposzta
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem
  • 1 közepes vöröshagyma
  • ízlés szerint piros kápia paprika
  • 1-2 evőkanálnyi póréhagyma
  • chilli paprika
  • 1 kk barna cukor
  • olaj
  • 10 drb rizstészta lap
Édes-savanyú mártás
  • 1 ek méz
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek ketchup
  • 2 ek borecet (balzsamecetet használtam)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 dl víz

A töltelékhez a káposztát, vörös- ill. póréhagymát és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A sárgarépát és a petrezselymet a reszelő nagyobbik lyukú részén lereszeljük. Wokban v. serpenyőben olajat hevítünk és a zöldségeket a következő sorrendben megpirítjuk: sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, póréhagyma, paprika, káposzta. Amikor a zöldségek megpirultak, hozzáöntjük a szójaszószt, kevés vizet valamint ízlés szerint chilli szószt v. chilli paprikát. Fedő alatt 5 percig pároljuk, utána levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Eközben elkészítjük a mártást. A mártás hozzávalóit kimérjük egy kisebb lábasba, és állandó keverés mellett addig főzzük míg besűrűsödik.
A rizstészta lapokat egyenként áztassuk be kb. 5 másodpercre forró vízbe majd tegyük nedves konyharuhára.
A tölteléket (kb. 1 evőkanálnyit) a tészta első 1/3 részére halmozzuk, csavarunk rajta egyet (mintha palacsintát csavarnánk), utána a merőleges oldalakat behajtjuk és az egészet felcsavarjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.  
Tipp: a kimaradt mártás hűtőben jól tárolható.

2011. december 14., szerda

Tonhalas pirítós

... egy kis segítség a mindennapos "Mi legyen a reggeli?" című fejezethez 😀

Hozzávalók:
  • pirítós
  • tonhalkonzerv (Rio Mare extra szűz olívaolajban a legfinomabb!)
  • vaj
  • citrom
A pirítóst kicsit megijesztem vajjal, ráhalmozom a tonhalat (összekeverem az olívaolajjal), megcsepegtetem citrommal.
Tipp: érdemes jó minőségű tonhalkonzervet venni (Rio Mare), mert az olcsóbbaknak olyan az ízük mint a fűrészpornak! :(((((

2011. december 13., kedd

Alma krémleves

... a változatosság kedvéért jöjjön még egy almás recept. Tudom az emberek többsége nem rajong a gyümölcslevesekért, de rájuk most nem leszek tekintettel. :)))


Hozzávalók (2 személyre):
  • 4 alma
  • 3-4 szem egész szegfűszeg
  • 1 egész fahéj
  • 5-6 szem aszalt szilva
  • 3/4 cs. vaníliás puding
  • 1 dcl tejszín v. joghurt
  • citrom
  • cukor
Az almát meghámozzunk, felkockázzuk és kb. 1 liter vízben feltesszük főni az aszalt szilvával együtt. Ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel, egy darabka citromhéjjal, kevés citromlével és ízlés szerint cukorral. 10-15 percig főzzük majd tejszínes-pudingos habarással besűrítjük és összeforraljuk. Melegen és hidegen is tálalható.
Aki szeretné, botmixerrel össze is pépesítheti.

2011. december 12., hétfő

Ma van a szülinapom pom pom....


... ez a blogos, szülinapos dolog eddig valahogy elkerülte a figyelmemet. Most viszont valamiért beugrott, hogy pár éve ilyentájt kezdtem el az én "kiselefántos" történetem. Rögtön vissza is néztem hányadikán volt az az ominózus első posztolás. Mit gondoltok?! Igen, ma van a napja, december 12. Három éve! Ez már valami, nem?! Voltak ugyan kisebb-nagyobb buktatók, de úgy hiszem ennyi idő elégséges ahhoz, hogy jelezze az ember kitartását egy adott dolog iránt. :))))
Én nagyon élveztem ezt a három évet! Remélem még jópár három év van előttem, rengeteg recepttel és ötlettel. Kedves olvasóim, ha érdekel bennetek a folytatás, akkor kövessétek továbbra is nyomon az oldalt és utazzatok velem a "Kiselefánt" hátán az ízek birodalmában! 

2011. december 11., vasárnap

Mézes koszorú "remake"

... nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy én csak ilyen szerencsétlen mézes koszorúkat tudok készíteni, úgyhogy a héten kicsit "átpofoztam" őket. Úgy érzem, magamhoz képest legalábbis, most már egész szalonképes a formájuk :))) Persze messze nem vehetik fel a versenyt Limarával és Mohával!

2011. december 9., péntek

Címke eltávolítás

... nyári befőzések alkalmával, karácsonyi ajándékok csomagolásánál nagy kincs a formás befőttes- likőrös- boros üveg. Az egész éves gyűjtőmunka ilyenkor hozza meg igazán csak a nyümölcsét. A "gyümölcsöt" azonban nagyon meg tudja keseríteni az öreg címke és a makacs ragasztó.
Legújabb felfedezésem - az indukciós főzőlap tisztítására használt folyékony tisztítószer. Mindenféle erőlködés nélkül, gyönyörűen eltávolítja a címkeragasztót az üvegek faláról. Tessék kipróbálni!

2011. december 7., szerda

Avokádókrém avagy Guacamole

... az avokádót valaki vagy szereti, vagy nem. Én inkább nem szerettem, mint szerettem egészen addig míg rá nem bukkantam a guacamole receptjére. Azóta nagyonis megbarátkoztam a kis, zöld szörnyecskével. :)))

Hozzávalók:
  • 1 érett avokádó
  • fél paradicsom (apróra vágva, kimagozva)
  • negyed lilahagyma (apróra metélve)
  • 1 fej fokhagyma
  • chilipaprika (ízlés szerint)
  • 1 ek limet v. citromlé
  • 1 ek friss koriander (apróra metélve, elhagyható v. petrezselyemmel helyettesíthető )
Az avokádó elég hamar megbarnul, ezért mielőtt megpucolnám össze szoktam készíteni a többi hozzávalót egy tálba amivel aztán majd összepépesítem. Azaz: az apróra metélt lilahagymát, fokhagymát, citromlevet, koriandert és chilipaprikát. Ezután jöhet az avokádó, mixer, só ízlés szerint. A legvégén kanállal hozzákeverem az apróra metélt paradicsomot. Fogyasztás előtt tegyük fél napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: Pirítóssal az igazi!

2011. december 5., hétfő

Kényeztető extra szűsz olívaolaj

Karácsony táján annyi a jövés menés, sütés-főzés és sajnos hajlamosak vagyunk elveszni a sok teendő között. Aki esetleg nem ismerné, egy szuper kis tippre szeretném felhívni a figyelmeteket, hogyan varázsolhatjátok lestrapált "kacsóitokat", akár már egy használat után is pihe-puhává. Semmi extra kence-fice.
 Lefekvés előtt tessék elővenni a konyhaszekrényből az extra szűz olívaolajat és egy mokkáskanálnyit jól belemaszírozni a bőrbe (a sarokra is nagyon jó!). Akinek pedig rendre "felszálkásodik" a körömágy körüli bőr (mint pl. nekem) annak kifejezetten ajánlom.

Pár hete 10.000 forintért akartak rámsózni egy állítólag fantasztikus körömápoló készletet az egyik budapesti bevásárlóközpontban. A készlettel járt egy csodás körömágyápoló olaj is. Karácsonyi akcióként pedig az eredeti 15.000e forint helyett most nemhogy olcsóbban megkapom a csomagot, de rögtön 2 csomagot is hazavihetek! Te jó ég? Hány liter extra szűz olívaolaj jön ki ennyi pénzből?? Szóval ha hasonló csodaszerekkel próbálnak levenni benneteket is a lábatokról, ne hagyjátok! Legtöbb esetben a házi praktikáknál nem kell jobb.

Állítólag az olívaolaj jó ekcémára is. Próbálni nem próbáltam, de aki érintett, esetleg egy próbát megér..

2011. december 4., vasárnap

Adventi mézes koszorú

... 2 hetes késéssel, de csak sikerült befejezni :)))) Életem első mézeskalácsa, írokázása... Satnya kis példányok sikeredtek, viszont nagy szeretettel készültek. A receptet Limarától lestem.



A tészta hozzávalói:
  • 20 dkg méz
  • 15 dkg margarin v. vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 3 egész tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2-3 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 75 dkg liszt
A margarint és a mézet gőz felett v. mikróban olvadásig melegítjük. Egy másik tálban összeturmixoljuk a tojásokat a porcukorral, szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel. Utolsó lépésként  az összes hozzávalót összekeverjük. Sütés előtt egy napig hűtőben pihentetjük. Előmelegített sütőben 160 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.


Íróka: mivel a fenti tésztaadag fele a Limara által sütöttnek, így az írókához is csak fél adag készült. Fél tojásfehérjét 10 dkg porcukorral 3-4 percig mixerrel kikeverjük. Cseppentsünk hozzá pár csepp citromlevet, amitől fényesebb lesz.