2012. április 30., hétfő

Vegán brownies

... a különféle vegán, vegetáriánus dolgok kicsit távol állnak tőlem, ennek ellenére most mégis jöjjön egy vegán brownies recept amit Nóri blogján találtam. Hmmm, mit mondjak?! Nem is olyan rossz! Sőt, lekvárral kimondottan finom! :))) Aki szeretne valami édeset, gyorsan elkészíthetőt amibe még tojás sem kell, hajrá! Egy próbát megér! Az ízével még barátkozom, a gondolattal is, hogy vajon fölkerüljön-e a kedvencek listájára. Az viszont már most elmondható - nem bántam meg, hogy elkészítettem!

    Hozzávalók:
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze nádcukor
  • 1/3 csésze karobport
  • 1/3 csésze olaj
  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 1/3 csésze víz
Az elkészítése a hozzávalókhoz hasonlóan nagyon egyszerű. Az alapanyagokat összekeverjük és  sütőpapírral bélelt tortaformában 200 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ezúttal is hű maradtam önmagamhoz :))) és picit alakítottam a recepten. A tésztájába szórtam pár szem aszalt áfonyt. Bevallom kár volt érte, mert az ízén nem érződik, hogy lenne benne :)))

2012. április 23., hétfő

Kapribogyómártás

... az eredeti recept Stahl Judit - Gyorsan, valami finomat! könyvében szerepel aholis borjúszelettel egészül ki e remek kis mártás. Az egyik kedves ismerősöm kényeztetett vele a legutóbbi budapesti kiruccanásom alkalmával. Imádom a kapribogyót, de főzéshez ritkán használom. Inkább saláták kiegészítéseként vagy nasi formájában fogyasztom. Ez a recept azonban meggyőzött, hogy meleg ételek ízesítéseként is remek alapanyag. Ahogy azt ismerőseimmel megállapítottuk, nem kell túlspirálni a dolgot és borjúhús helyett bármilyen más hússal is megállja a helyét. Én elsőként lazacfilével kísérleteztem. Jelesre vizsgázott! 

 A mártás hozzávalói:
  • 10 dkg kapribogyó
  • 1 kis csokor friss kapor  
  • 5 púpos kanál étkezési keményítő
  • 2 deci tejföl
  • 2 deci tejszín
  • ½ csokor újhagyma
  • ½  deci száraz fehérbor
  • kevés olíva olaj és vaj 
Mielőtt nekilátnánk a mártásunknak, döntsül el mivel szeretnénk fogyasztani azt. Ha vörös hús mellett döntünk, akkor javasolnám követni Stahl Judit receptjét és előző este pácoljuk be a hússzeleteket (1 evőkanál mustár só és frissen őrölt fekete bors). A fenti adag 4 szelet húshoz elegendő. A hússzeletek kb. 2 cm vastagságúak legyenek.

Tehát leges- leges- első lépésként készítsük el a hússzeletet amit aztán hozzáadunk a mártásunkhoz. Forró olajon-vajon pár perc alatt (a használt hústól függően) süssük át a hússzeleteket majd tegyük egy tálra és alufóliával takarjuk le amíg elkészítjük a mártást.

Hasonlatosan a kínai ételekhez ennél a mártásnál is az alapanyagok felaprításával kezdődik a dolog. Az újhagymák fehér részét felkarikázzunk. Nem kell túl vékonyra, de ne is legyenenk túl vastag karikák. A kapribogyót és a kaprot viszont amennyire csak tudjuk vagdossuk apróra. Következő lépésként kézi habverővel keverjük simára az étkezési keményítőt a tejföllel és a tejszínnel.
Kevés olíva olajat és vajat felolvasztok egy közepes méretű serpenyőben és lassú tűzön megpárolom a felkarikázott újhagymát. Ezután erősebbre vesszük a tüzet és hozzáöntjük a fehérbort. Várjuk meg amíg az alkohol elpárolog, majd tegyük takarékra a lángot. Öntsük hozzá a tejszínes-tejfölös keverék, a felaprított kapribogyót és kaprot, ízlés szerint borsozzuk. Aki gondolja meg is sózhatja, viszont óvatosan a sóval, hiszen a kapribogyó magában is elég sós. Ezután tegyük hozzá az átsült hússzeleteket és 1-2 perc alatt amig a mártás besűrűsödik melegítsük át az egészet. Köretként rizs dukál.

2012. április 21., szombat

Tavaszi ajtódísz

... recept helyett ezúttal egy kis tavaszi inspiráció. Általában nem szoktam ekkora munkát fektetni egy kis ajtódíszítésbe, de most elkapott a tavaszi lendület és a sok ötlet amit az interneten találtam. Első fellángolásomat meglovagolva tegnap meg is vettem a hozzávalókat majd este/éjjel, tévénézés közben el is készítettem a remekművet. Biztosan hagy kivetni valót maga után, de az én szememben igazi kis mesterműnek számít a maga nemében.
Részletesebb leírást a virágok készítéséről itt találtok.




2012. április 17., kedd

Ratatouille

 ... az utolsó bejegyzés óta eltelt pár hét, sőt mára hónapokban mérhető a távollétem. Ez viszont nem jelenti azt, hogy véget ért volna a bloggeres "pályafutás". Szó nincs róla!Kezdjük rögtön egy francia recepttel  amivel már régóta szemezgettem.
A hűtőben szomorkodó padlizsán, a fél cukkini valamint a fagyasztóban árválkodó lecsónak eltett szeletelt zöldpaprika szinte kiáltott a recept után. Ahogy az már lenni szokott most is internetes segítséget kértem és kaptam kedves blogger társaimtól. Ismételten bejött az ahány ház annyi szokás elve. :)))) Szerencsére az alapanyagok listája többé kevésbé megegyezett minden esetben. A fűszerezés az már más kérdés. Végül a legegyszerűbb verzió mellett döntöttem.

ratatouille natúr csirkemellel
Hozzávalók 2 személyre:
  • padlizsán
  • cukkini
  • paprika
  • friss paradicsom v. paradicsomlé
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • bors
A padlizsánt, cukkinit és paprikát felkarikázzuk. Az apróra metélt vöröshagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Következő lépésként adjuk hozzá a paprikát, pároljuk együtt pár percig a hagymával majd egyenként keverjük hozzá a cukkinit, padlizsánt és végül a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és körülbelül 45 perc alatt puhára pároljuk. 
Tálalhatjuk: kuszkusszal (kipróbálva), friss kenyérrel (kipróbálva), tésztával, rizzsel, hidegen (kipróbálva), melegen (kipróbálva), natúr húsok mellé (kipróbálva).. csak hogy párat említsek :)))