2013. december 8., vasárnap

Kéksajtos mártogató

.... próbáljátok ki! Szárzellerrel a legfinomabb!

Hozzávalók:
  • ízlés szerint friss csípős paprika (vagy zöld csili)
  • 1 ek olaj
  • kb. fél dcl tej
  • 1 Bambino (Camping) sajt
  • 15 dkg kéksajt (márványsajt)
  • 2 dcl tejföl
Az apróra vágott csípős paprikát olajon picit megfuttatjuk (kb. fél percig) majd felöntjük egy kevés tejjel.  Hozzádjuk mind a két fajta sajtot és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük míg a sajt teljesen fel nem olvad. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, öntsünk hozzá még egy kevés tejet, főzzünk rajta egyet majd vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a tejfölt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ha marad annyi időnk, tegyük be pár órára a hűtőbe.
Nekem szárzellerrel ízlik a legjobban, de tunkolhatjuk akár nyers répával vagy pizza stanglival is.

2013. december 6., péntek

Almás mandulás sütemény

... igazi téli sütemény, tele az ünnep illatával és sok almával. Tegnap estére egy kisebb kifőzdévé alakult át a konyhám. Este 7-től éjjeli fél 12-ig egymás váltotta a sütés és mosogatás fázisa. Az ok 2 mikulás parti - 2 nap alatt. Ma este én vagyok hivatalos, holnap pedig hozzám jönnek. Mindig ez van. Túltervezem magam, de gondolom nem vagyok ezzel egyedül. :) Az van, hogy vagy van program, de akkor egymás hegyén hátán, vagy teljes az uborkaszezon. Középút az nincs! Már hetek óta sakkozom, hogy melyik napra mit készítsek és hogy egyáltalán mikor tudom elkészíteni azokat. Nehezen de összeállt a kép, némi last minute módosítással. Ez az almás sütemény például egyáltalán nem szerepelt a listán. Az eredeti terv az volt, hogy édességnek készítek egy tepsi kinder bueno-t, és az majd kiszolgálja a két napi társaságot. Ember tervez ugye... mikor megláttam, hogy az egy adagnyi kinder bueno mennyi is a valóságban, rá kellett döbbennem, hogy az bizony nem lesz elég mind a két napra, úgyhogy sürgős átszervezésre volt szükség esti 10 órakor :))) Valami egyszerűt, finomat szerettem volna ami még belefért az estébe, hogy ma már ne kelljen ezzel vesződnöm.     


Hozzávalók:
  • 190 g vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 4 nagy vagy 5 közepes alma meghámozva, vastagabb szeletekre szelve
  • 1kk őrölt fahéj (legközelebb kicsit többet teszek bele)
  • 1kk őrölt szerecsendió
  • 1kk őrölt gyömbér
  • 220 g nádcukor ( 190g körül tettem csak hozzá, felesben xillittel, legközelebb tövább csökkentem az adagot, mert még így is elég édes lett)
  • 2 nagy tojás
  • 1/2 rúd vanília (de kiváltható sima vaníliás cukkorral v. vanília esszenciával, kinek mi van otthon :)
  • 220 g finomliszt
  • 1+1/2 tk sütőpor
  • 1 cs. mandulaszirom
A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. Egy 16-18 centiméteres tortaformát, vagy kisebb tepsit (30x21cm ) vékonyan kivajazunk és kilisztezünk.

A vajból 40g-t elcsípünk és egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk majd rászórjuk a 40g kristálycukrot. Karamellizáljuk, időnként kicsit megkeverjük. Amikor borostyán színe lesz, adjuk hozzá a meghámozott alamszeleteket. Ízesítsük a fűszerekkel és pároljuk további kb. 5 percig, majd hűtsük ki.
Míg hűl, addig a nádcukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 egész tojást és ismét jól kikeverjük. Ezután jöhet bele a vaníliarúd kikapart belseje és a sütőporos liszt. Az egészet jól összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a kihűlt karamelles almaszeleteket. A tésztát halmozzuk az előkészített formába, a tetejét szórjuk meg bőségesen mandulaszirommal és 40-50 perc alatt készre sütjük.
Jó mikulást hozzá! :)))

Tipp: készítettem már tönkölyliszttel keverve, de lisztérzékenyeknek való (Schar) lisztből is, és mind a két verzió nagyon finom volt!

2013. december 2., hétfő

Téli ajtódísz

... az idei, téli ajtódíszem. Eredetileg nem ilyennek készült, de elkapott az ihlet és végül ez lett belőle :)