Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem úgy rémlik mintha már hetek óta rossz idő volna és egyfolytában esne az eső. Azon elmélkedtem reggel, hogy vajon esett-e az eső medárd (június 8) napján, mert ha igen akkor nincs mese, 40 nap eső!!! A "jó" hír viszont, mégha így is volna, hogy már "csak" 14 napot kell kibírni és ismét ránk ragyog a napt :)))) Mielőtt azonban végképp elriasztanálak benneteket az oldalról :))) megígérem befejezem a riogatást! Inkább megoszton veletek ennek a csodás lepénynek a receptjét amivel a hetet indítottam. A tészta receptjét Horváth Ilona Szakácskönyvében találtam és szokásomhoz híven ismét kicsit manipuláltam :))) - lásd. a zárojelben levő kommenteket.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (én kevertem bele egy kevés finomlisztet, illetve 1-2 kanálnyi búzakorpát)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dkg cukor
- 1 tojás
- 5 dkg zsír v. vaj (a hűtő rejtett némi libazsírt :)
- kb. 2 dl tej
- csipetnyi só
Töltelék:
- a fenti mennyiséghez kb. 12-14 szem közepes sárgabarack
- porcukor, fahéj ízlés szerint
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben amiben előzöleg felolvasztottuk a cukrot. Miután az élesztő szépen feljött, adjuk hozzá a többi alapanyagot és gyúrjunk belőle egy nem túl kemény tésztát. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragad a kezünkhöz. Miután a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkán kisodorjuk, majd zsírral kikent tepsibe helyezzük ahol ismét kelni hagyjuk kb. 20 percig. Miután a tészta ismét megkelt, rakjuk rá a megmosott, félbevágott (kimagozott) barackokat és ízlés szerint hintsük meg fahéjas porcukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése