Hozzávalók:
kb. 400 ml langyos víz
2 ek olaj
4 ek tejföl vagy joghurt
1 ek só
1,5 ek cukor
2 ek szárított élesztő
640g kenyérliszt
A kenyér hozzávalóit a következő sorrendben tegyük a kenyérsütő tartályába:
víz, olaj, só, cukor, tejföl (vagy joghurt), liszt és végül az élesztő.
A dagasztás során ellenőrizzük a tészta állagát és ha túl keménynek találjuk adjunk hozzá még vizet. Kelesztőtálban vagy a kenyérsütő tartályában duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc). Miután megkelt, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk és veknit formázunk belőle. Limara Péksége blogján megtaláljátok a vekni formázás trükkjeit: Limarapeksege-vekni formazasa.
Formázás után a veknit sütőpapírral bélelt jénai tálban, a tetejét rátéve, hagyom duplájára kelni. Évszaktól függően ez nagyjából 50-60 percet jelent. A megkelt tészta tetejét 2-3x bevágom és újabb 15 percre pihentetem.
Előmelegített sütőben 220 fokon, 50-60 percs alatt készre sütöm. Az utolsó pár perceben érdemes levenni a jénai tetejét és úgy sütni 5-10 percet, hogy ropogós kérget kapjon a kenyér.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése