Hozzávalók:
- 190 g vaj
- 40 g kristálycukor
- 4 nagy vagy 5 közepes alma meghámozva, vastagabb szeletekre szelve
- 1kk őrölt fahéj (legközelebb kicsit többet teszek bele)
- 1kk őrölt szerecsendió
- 1kk őrölt gyömbér
- 220 g nádcukor ( 190g körül tettem csak hozzá, felesben xillittel, legközelebb tövább csökkentem az adagot, mert még így is elég édes lett)
- 2 nagy tojás
- 1/2 rúd vanília (de kiváltható sima vaníliás cukkorral v. vanília esszenciával, kinek mi van otthon :)
- 220 g finomliszt
- 1+1/2 tk sütőpor
- 1 cs. mandulaszirom
A vajból 40g-t elcsípünk és egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk majd rászórjuk a 40g kristálycukrot. Karamellizáljuk, időnként kicsit megkeverjük. Amikor borostyán színe lesz, adjuk hozzá a meghámozott alamszeleteket. Ízesítsük a fűszerekkel és pároljuk további kb. 5 percig, majd hűtsük ki.
Míg hűl, addig a nádcukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 egész tojást és ismét jól kikeverjük. Ezután jöhet bele a vaníliarúd kikapart belseje és a sütőporos liszt. Az egészet jól összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a kihűlt karamelles almaszeleteket. A tésztát halmozzuk az előkészített formába, a tetejét szórjuk meg bőségesen mandulaszirommal és 40-50 perc alatt készre sütjük.
Jó mikulást hozzá! :)))
Tipp: készítettem már tönkölyliszttel keverve, de lisztérzékenyeknek való (Schar) lisztből is, és mind a két verzió nagyon finom volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése