2020. január 3., péntek

Gyors desszert

Az eredeti 'Diós rudak' recept Stahl Judit Gyors édességek könyvéből való. Nagyon szeretem ezt a desszertet, mert nem igényel különösebb hozzávalókat. Nem egyszer készítettem hirtelen felindulásból :) vagy nem tervezett vendégség esetén. Készítehtjük sósan, mondjuk leves mellé sajtos pogi helyett, vagy a reggeli kakaó, kávé mellé csokisan, diósan. 

Tészta hozzávalói:
25 dkg finomliszt
1 ek sütőpor
1 ek cukor
1 csipet só
1/2 dcl olaj
2 dcl tej
a kenéshez 1 tojássárgája

Töltelék variációk:
- sajtos (vaj, reszelt sajt)
- pizzás (vaj, reszelt sajt, pizza fűszerkeverék)
- kakaós (vaj, porcukor, kakaópor)
- diós (az eredeti recept szerint: 5dkg puha vaj, 10dkg cukor, 1kk őrölt fahéj, ezt jól összekeverjük és hozzáadunk 1/2 dcl rostos narancslevet)
- fahéjas (vaj, porcukor, kakaópor)

A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, meg a sót elkeverjük egy tálban.
Az olajat és a tejet egy villával vagy kézi habverővel összehabarjuk egy külön tálban vagy kancsóban. Az olajos-tejes folyadékot a lisztes keverékbe öntjük. Az így kapott tésztát lisztezett deszkán 50x20cm átmérőjű téglalappá nyújtjuk. Egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket és felvágjuk 5x5cm vagy de akár kicsit hosszab 5x10cm-es csíkokra. A csíkokat megfogjuk a végeiknél, sorra megpederjük mindet, majd az így kapott spirális rudakat papírral bélelt tepsibe helyezzük. Felvert tojássárgával megkenjük a sütiket és 10-15 perc alatt készre sütjük a 220 fokra előmelegített sütőben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése