2011. május 3., kedd

Tavaszi zöldségleves

...  gyors, szombati leves. A hozzávalókat tetszés szerint variálhatjuk attól függően mi van éppen otthon. 

Hozzávalók:
  • negyed kg burgonya
  • 1 nagyobb répa
  • 1 közepes petrezselyem
  • 1 közepes karalábé
  • egy közepes nagyságú zellergumó negyede
  • 1 közepes vöröshagyma
  • fél paradicsom
  • fél paprika
  • olaj vagy zsír
  • só vagy ételízesítő
  • pár szem egész feketebors
  • bulgur (ízlés szerint)
  • friss petrezselyemzöld
Elkészítés: A répát, petrezselymet, karalábét és zellert kissebb kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük és felöntjük vízzel (zöldségalaplével). Ezután hozzáadjuk a meghámozott, szintén kisebb kockákra vágott burgonyát. Levesbetétként főzhetünk bele egy marék bulgurt. Ízesítőnek főzzünk bele vöröshagymát, paradicsomot, paprikát, zellerlevelet, zöldpetrezselymet. A leveszöldségeket spárgával össze szoktam könti így ügyesen ki lehet őket halászni a leves elkészülte után. A levest ízlés szerint sózzuk, illetve használhatunk ételízesítőt is helyette, valamint szórjunk bele pár szem egész feketeborsot. Miután a leves elkészült, szedjük  ki belőle a leveszöldségeket. Tálaláskor szórjuk meg apróra metélt friss petrezselyemzölddel.

1 megjegyzés: