Katt egy csipet blogjára, elő a belevalókkal és már indulhat is a munka. Mint a végén kiderült, ugyancsak elkapkodtam a munkát, ráadásul a receptet is csak felületesen olvastam el... :))) mert a tésztából kimaradt a sajt, hajtogatni végképp nem hajtogattam a tésztát. Ennek ellenére nagyon jó kis végterméket kaptam ami azt is bizonyítja, hogy ezt a receptet egyszerűen lehetetlen elrontani :))) Úgyhogy kezdő háziasszonyok, hajrá!!!
A rend kedvéét megosztom veletek mind a két receptet, azaz egy csipet receptjét és a saját magam kreálta verziót is :)))
a'la kiselefánt:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg tönköly liszt
- 5 dkg liszt a nyújtáshoz
- 20 dkg vaj v. margarin
- 200 g tejföl
- 4 tojássárgája
- 1/2 ek só
- 0,5 dcl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- a tetejére: 1 tojás, további 10 dkg reszelt sajt
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A dagasztótálba beleszitáljuk a lisztet majd a vajjal és a sóval összemorzsoljuk. Ezután egy kis mélyedést vájunk a lisztes-vajas morzsa közepére ahova beleöntjük a tojássárgákat, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt majd az egészet egészet összedolgozzuk. Ahogy egy csipet is írta viszonylag lágy tésztát kapunk ezért miután összegyúrtuk a tésztát, lassan adagolva rászórjuk a maradék 5 dekányi lisztet miközben addig forgatjuk a tésztát a tálban, míg az szépen fel nem veszi a lisztet és leválik a kezünkről. Letakarva 1 órát kelni hagyjuk, majd miután megkelt kisodorjuk, éles késsel sűrűn bevagdossuk a tetejét, lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszert sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és előmelegített 170 fokos sütőben pirosra sütjük.
a'la egy csipet:
A tetejére: 1 tojás, további 10 dkg reszelt sajt
...a dagasztásig, pihentetésig megegyezik a munkafolyamat. Pihentetés után kisodorjuk a tésztát és megszórjuk reszelt sajttal, hajtogatjuk majd újabb egy órát pihentetjük. A pihentetés után kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, éles késsel sűrűn bevágdossuk és kb. 5cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és már mehet is az előmelegített sütőbe.
Tipp: a megmaradt tojásfehérjéből készíthetünk rántottát vagy sajtpuffancsot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése