2012. április 23., hétfő

Kapribogyómártás

... az eredeti recept Stahl Judit - Gyorsan, valami finomat! könyvében szerepel aholis borjúszelettel egészül ki e remek kis mártás. Az egyik kedves ismerősöm kényeztetett vele a legutóbbi budapesti kiruccanásom alkalmával. Imádom a kapribogyót, de főzéshez ritkán használom. Inkább saláták kiegészítéseként vagy nasi formájában fogyasztom. Ez a recept azonban meggyőzött, hogy meleg ételek ízesítéseként is remek alapanyag. Ahogy azt ismerőseimmel megállapítottuk, nem kell túlspirálni a dolgot és borjúhús helyett bármilyen más hússal is megállja a helyét. Én elsőként lazacfilével kísérleteztem. Jelesre vizsgázott! 

 A mártás hozzávalói:
  • 10 dkg kapribogyó
  • 1 kis csokor friss kapor  
  • 5 púpos kanál étkezési keményítő
  • 2 deci tejföl
  • 2 deci tejszín
  • ½ csokor újhagyma
  • ½  deci száraz fehérbor
  • kevés olíva olaj és vaj 
Mielőtt nekilátnánk a mártásunknak, döntsül el mivel szeretnénk fogyasztani azt. Ha vörös hús mellett döntünk, akkor javasolnám követni Stahl Judit receptjét és előző este pácoljuk be a hússzeleteket (1 evőkanál mustár só és frissen őrölt fekete bors). A fenti adag 4 szelet húshoz elegendő. A hússzeletek kb. 2 cm vastagságúak legyenek.

Tehát leges- leges- első lépésként készítsük el a hússzeletet amit aztán hozzáadunk a mártásunkhoz. Forró olajon-vajon pár perc alatt (a használt hústól függően) süssük át a hússzeleteket majd tegyük egy tálra és alufóliával takarjuk le amíg elkészítjük a mártást.

Hasonlatosan a kínai ételekhez ennél a mártásnál is az alapanyagok felaprításával kezdődik a dolog. Az újhagymák fehér részét felkarikázzunk. Nem kell túl vékonyra, de ne is legyenenk túl vastag karikák. A kapribogyót és a kaprot viszont amennyire csak tudjuk vagdossuk apróra. Következő lépésként kézi habverővel keverjük simára az étkezési keményítőt a tejföllel és a tejszínnel.
Kevés olíva olajat és vajat felolvasztok egy közepes méretű serpenyőben és lassú tűzön megpárolom a felkarikázott újhagymát. Ezután erősebbre vesszük a tüzet és hozzáöntjük a fehérbort. Várjuk meg amíg az alkohol elpárolog, majd tegyük takarékra a lángot. Öntsük hozzá a tejszínes-tejfölös keverék, a felaprított kapribogyót és kaprot, ízlés szerint borsozzuk. Aki gondolja meg is sózhatja, viszont óvatosan a sóval, hiszen a kapribogyó magában is elég sós. Ezután tegyük hozzá az átsült hússzeleteket és 1-2 perc alatt amig a mártás besűrűsödik melegítsük át az egészet. Köretként rizs dukál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése