2010. szeptember 1., szerda

Öregtészta

Mióta fölfedeztem Limara blogját újfent megkedveltem a kenyérsütést. Köszönhetően annak, hogy a receptjei egytől egyik sikerülnek, tehát garantált a sikerélmény. Kenyeret sütni nem nagy ördöngősség, ha tudjuk a titkát ami nem más mint a kovász/öregtészta.     



Limara receptjét követke az öregtészta receptje:

  • 3dl langyos víz
  • csipet só
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek olaj
  • 1 tk cukor
  • 1 dkg élesztő
Mintha kenyeret sütnék, a hozzávalókat bepakolom a kenyérsütőgépbe és 15-20 percig dagasztom, majd a gépben hagyva "ott felejtem" 10-12 órára, hogy túlkeljen. Nyáridőben az üstel együtt tegyük a hűtőbe, hűvösebb időben kint is hagyhatjuk a gépben. 10-12 óra után, bekapcsolom a gépet, hagyom hogy gombóccá gyúrja a tésztát és már kész is az öregtészta. Mivel az én egyszemélyes háztartásomban nem fogy annyi kenyér, hogy azonnal fölhasználjam az egész adagot, az öregtésztából 10 dkg gombócokat készítek és a fagyasztóban teszem. Így bármikor is kapjak kedvet a friss kenyérre elég ha kiveszem a fagyasztóból, kiolvasztom és már készülhet is a friss kenyér. :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése