2010. december 22., szerda

Márvány cheesecake

Sajttorta, cheesecake... mindegy hogy nevezzük... a lényegen úgysem változtat... magyar fülünknek igenis bizarul cseng egy sajtból készült torta ötlete :))) Aki viszont egyszer már kóstolta, az többé nem feledi :))) Londoni portyázásom alatt találkoztam vele először, majd pár évre rá elkészítettem Stahl Judit receptjét, tavaly pedig egy igazi New York cheesecake-hez volt szerencsém egyenesen New Yorkban. Most arra vállalkoztam, hogy elkészítsem a saját verziómat...

Hozzávalók:
  • 400 g édes kakaós keksz (Hobbits)
  • 100 g vaj
  • 5 tojás
  • 100 g porcukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 300 g natúrjoghurt
  • 500 g mascarpone (ha nincs otthon, lehet bármilyen más natúr krémsajt is)
  • 100 g jó minőségű étcsokoládé
  • 2 ek finomliszt 
  • 1 citrom reszelt héja
A kekszet klopfoló segítségével összetörjük morzsákra, majd egy tálban összekeverjük a folyósra olvasztott vajjal. Az eredeti recept sokkal több vajat ír, hogy jobban összeálljon a morzsa, de nekem úgy nagyon vajas volt ezért az adagot lecsökkentettem 100 grammra. Szerintem ennyi is elég, hogy összefogja hiszen egy éjszakát amúgy is állni hagyjuk a hűtőben ahol további nedvességet tud fölvenni a sajtkrémből és így nem lesz gond a szeletelésnél. Na de térjünk vissza a recepthez. Szóval a vajas morzsát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt sütőformába ( én 35x28 formában sütöttem, hogy a krém ne legyen túl vastag a tetején). A vajas kekszmorzsát elegyengetjük a sütőlap alján és 165 fokos sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután kivesszük a sütőből és míg kihűl, elkészítjük a krémet.
A sajtkrémet, cukrot, vaníliás cukrot, lisztet és a joghurtot robotgéppel simára dolgozzuk. Ráreszeljük a citrom héját majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és további 2-3 percig keverjük míg sima, habos masszát nem kapunk. 
A krém 1/3-t tegyük külön edénybe és keverjük hozzá a gőz fölött felolvasztott csokoládét.
A vaníliás krémet ráöntjük a morzsára majd rákanalazzzuk a csokis krémet és egy fakanál nyelének a segítségével óvatosan "márványosra" összekeverjük
Előmelegített sütőben 165 fokon, körülbelül 40-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése