Természetesen a recept nem volt velem, az internetről pedig akkoriban még csak hírből lehetett hallani, úgyhogy maradt a telefonos segítség. Anyukám szegénykém, emlékszem teljesen le volt döbbenve, hogy én aki a konyhában csak mosogatni vagyok hajlandó most ilyen nagy fába vágom a fejszémet. Mikor látta, hogy nem tud eltéríteni a tervemtől, és megmenteni az esetleges kudarctól :)))) lediktálta a receptet és jópárszor elismételtete az egyes munkafolyamatot. A kezdők szerencséje végül mellettem állt végig, és a pogácsáim olyanok lettek, ahogy az a nagy könyben meg van írva.
Azóta eltelt jópár év, és a nagy kedvenc titulusát időközben átvette a finom sajtos, de valahányszor nekifogok ennek a vajas pogácsának mindig felidéződik bennem az a melengető, büszke érzés amit akkor éreztem ott Angliában... az első konyhai sikeremnél :)))
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 2,5 dl tejszín
Vajas lisztes keverék:
- 25 dkg vaj (szobahőmérsékletű-kenhető)
- 15 dkg liszt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy külön tálban összekeverjük a vajas lisztes "krémet". A tésztát kisodorjuk, rákenjük a krémet és hajtogatjuk (összesen 3x) - azaz fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra. Ha az időm engedi két hajtogatás között fél órát hagyom pihenni, de egyébként elég neki 15-20 perc is.Pihentetni a hűtőben szoktam, hogy ne legyen túl lágy a tészta a sodrásnál. Pihentetés után kisodorjuk a tésztát, hajtogatjuk és ismét betesszük a hűtőbe pihenni. Még 2x ismételjük meg a műveletet. Az utolsó pihenő után sodorjuk ki a tésztát kb. kisujjnyi vastagra. Késsel, apró rombusz alakúra szoktam vágni őket, így nincs veszteség és a formátlanabbjai megmaradnak a háziasszonynak :)))
Végezetül lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandulaforgáccsal és mehet az előmelegített sütőbe, ahol először 250 fokon 10 percig sütjük (közben a sütőt nem szabad kinyitni!) majd 200 fokon tovább sütjük míg aranysárga színű nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése