2011. november 29., kedd

Töpörtyűs pogácsa

... egy újabb remekmű. Nemrégiben hozzájutottam egy kevés kacsa töpörtyűhöz. Az az igazság, hogy fogalmam sincs vajon kacsa tepertőből készítenek-e pogácsát, vagy azt inkább csak úgy magában sóval és friss kenyérrel elpusztítani szokás némi savanyúság kíséretében. Nekem viszont pogácsasütésre volt ihletem, úgyhogy jóféle házi disznó tepertő hiányában kacsa töpörtyűvel készült.
A receptet NoSalty oldaláról lestem. A töpörtyű és zsír mennyiségén változtattam - kényszerből, mivel több töpörtyű, illetve kacsazsír nem leledzett a hűtőben. Ennek köszönhetően viszont egy egészen "diétás" változtatot sikerült összehozni, ami azonban az ízének egyáltalán nem ártott meg.


Hozzávalók:
  •  0.5 kg liszt (fele-fele arányban finom és féldarás)
  • 1 tojás
  • 3 dkg friss élesztő
  • kb. fél liter tej
  • 10 dkg kacsa töpörtyű
  • 5-8 dkg kacsazsír
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás a kenéshez

A langyos, cukros, tejben felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a liszttel, tojással, 1 ek langyos zsírral, sóval és annyi tejjel, hogy egy keményebb rétestészta állagú tésztát kapjunk. Dagasztjuk, majd hagyjuk negyed órát pihenni. Pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük langyos zsírral, sózzuk és 9rét hajtogatjuk. A hajtogatás pontos leírását megtaláljátok NoSalty oldalán. Hajtogatás után mindig hagyjuk negyed órát pihenni a tésztánkat, utána nyújtás, kenés, hajtogatás, pihentetés. A harmadik nyújtásnál a zsírral kent tésztánkat megszórjuk az apróra vagdalt töpörtyűvel, sózzuk és ismét hajtogatjuk. Újabb negyed óra pihentetés, nyújtás, kenés, sózás hajtogatás. Az utolsó pihentetés után 2 cm vastagságúra sodorjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kizsírozott v. papírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése