2009. december 12., szombat

"Mari" lepény

... munkahelyi receptcsere
... ajánlom minden "konyhaszűznek"



... méghogy addig dagasztani míg lukacsossá nem válik a tészta??
... elég addig gyúrni míg tésztaformája nem lesz és akár kelesztés nélkül kisodorni, tölteni...

Na jó, ha extra alkalomra szánjuk vagy rengetek az időnk és ki szeretnénk tenni magunkért akkor azért érdemes nagyanyáink tanácsait megfogadva igenis addig dagasztani míg megjelennek az apró hólyagocskák, illetve egy órát meleg helyen keleszteni. Meghálálja!

Tészta:
1 kg finomliszt
2 marék rétesliszt
1 dl olaj
5 dl langyos tej
3 ek. cukor
50g élesztő (de egy kocka is elég bele - 42g)

Krém:
25 dkg vaj, vagy margarin (különleges alkalmakra ne sajnáljuk tőle a vajat!)
2 tojássárgája
... ha sósan szeretnénk cca 1 ek só
... az édesszájúaknak kakaó, fahéj ízlés szerint....


A felfutott élesztõt, az olajat, a tejet és a kristálycukrot tegyük az átszitált liszthez, és gyúrjuk össze. Meleg helyen hagyjuk 40-60 percet kelni.
A kelt tésztából négy egyforma cipót formálunk.
A cipókat kb. 3mm vastagságúra kisodorjuk és megkennjük a vajas krémmel (a vajat a tojássárgával jól kikeverjük). A tésztát föltekerjük és lekenjük tojássárgával.

Ha sósan készítjük, sózzuk meg ízlés szerint (nem kell félni, bőven hintsük meg sóval, mert maga a tészta édes) a vajas tojásos krémet mielőtt föltekerjük a tésztát és a tetejét szórjuk meg szezámmaggal.
Ha édeset is szeretnénk csinálni, akkor a sót elhagyjuk és fahéjas, kakaós cukorral, vagy dióval, túróval ízesítjük....

A háromszög alakban fölszeletelt tésztát tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával. 180 fokos sütőben cca. 20 - 25 perc alatt pirosra sütjük.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi a "Mari" lepény! Es ez a blog is tök jo, ügyi vagy!

    VálaszTörlés