2009. december 14., hétfő

Somlói á la kiselefánt.... :)

... pár évvel ezelőtt azt hittem a somlói készítése húúú de milyen nagy durranás  :))
... aztán az ember valahogy felnő a feladathoz.. :)
... időközben rájöttem, hogy az egyik legkiadósabb és legtutibb party desszert, amit nem nagy kunszt elkészíteni
... az utóbbi időben mondhatni futószalagon készítem az egyik adagot a másik után :D :D :D
... és minő meglepetés... a recept alapjául Stahl Judit ~ Gyorsított somlói galuska ~ receptje szolgált amit én tovább gyorsítottam és egyszerűsítettem....

... a tésztához:
4 tojás
1 dl olaj
1 dl langyos víz
25 dkg cukor
30 dkg rétesliszt
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaópor
2-3 ek. pirított darált dió

... a krémhez:
2 cs. vaníliás v. mandulás puding

... a töltelékhez:
rumban eltett gyümölcs + a rumos lé
apróra vágott pirított dió

... a csokiszószhoz:
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl víz
10 dkg cukor
½ dl rum

Elkészítés
A felsorolt hozzávalókból a szokásos módon piskotamasszát keverünk. Utána 3 egyenlő részre osztjuk: az egyik részt meghagyjuk vaníliásan, a másikhoz hozzákeverjük a darált diót, a harmadikhoz pedig a kakaóport. A három fajta tésztakeveréket ezután belekanalazzuk a kikent, kilisztezett tepsibe, így egy 3 színű "foltos" piskótát kapunk amit előmelegített sütőben (cca. 175 fokon) 30-35 perc alatt készre sütünk.

A krémhez a pudingot a szokásos módon megfőzzük.

A csokiszószhoz az étcsokit apróra tördeljük, aztán a többi hozzávalóval együtt kevergetve összefőzzük, hogy a csoki és a cukor felolvadjon.

A megsült, kihűlt piskótát kockákra vágjuk, és összeállítjuk az édességet.

A piskóta 1/3-t beleszórjuk egy 24x15cm-es magas tálba. Meglocsoljuk a rumos gyümölcslével, megszórjuk a pirított dió felével, utána ráöntjük a puding felét. Ezután jöhet a következő réteg piskóta, rumos lé, dió és pudding... Az egészet végül betakarjuk a maradék piskótával, meglocsoljuk a rumos lével és a tálat lefolpackozva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.

Tálaláskor evőkanállal kupacokat halmozunk, meglocsoljuk a csokiszósszal és tejszínhabot púpozunk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése