2009. december 12., szombat

á la
... valamilyen módon, módra, valakinek a receptje szerint


agávé szirup
... növényi nedvkoncetrátum, amit az agávé növény szárából nyernek. A növény őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika, Mexikó. Használhatjuk édesítőszerként kávéba, teába de készülhet vele sütemény, édesség, keksz vagy bármilyen sült amibe cukrot vagy mézet használunk. Cukorbetegek is fogyaszthatják.


blansírozás
... előfőzés vagy elősütés, felpuhítás vagy tartósítás céljából. Egyaránt alkalmazzák húsok, zöldségek és gyümölcsök előkészítése esetén vagy ha tartósítás a cél. A zöldségeket mélyhűtés előtt néhány percre forró vízbe dobják, mintegy előtartósítva az élelmiszert, s azután gyorsan lehűtve , mélyhűtőbe helyezik.


cayanne bors
... nem bors, hanem erős, csípős paprika, a cayanne-i pirospaprika őrleménye (a chili-paprika egyik változata)



csuszpájz :)
... főzelék, főleg krumpli vagy babfőzelék


delikátesz
... finomság, csemege, ínyencfalat



irdalás
... párhuzamos bevagdalás hússzeleten, halakon


kurkuma (sáfrány)
... a sáfrány indiai neve. Trópusi növény gyökere, közeli rokonságban áll a gyömbérrel. Enyhe kellemes, kissé kesernyés íze van. A virágjának sárga bibéje, kis gumója a fűszer, főleg poírtva kapható. Egyetlen kis bibe 1 liter vizet 1 óra alatt sárgára színez....


marlenka
... örmény mézes torta


 nokedli
... a galuska német nevéből  ~ nockler ~ magyarra ferdítve :)


paszternák (pasztinák)
... levesek ízesítéséhez használt, a petrezselyemgyökérhez  (fehérrépához) hasonló répaszerű növény. Ízét tekintve azonban sokkal édesebb és levélzete azonban a petrezselyemmel ellentétben nem használható.


pityóka
... burgonya, krumpli


primőr
... kora tavaszi, fólia alatt termesztett zöldség, gyümölcs


prünella
... aszalt, lapított szilva


 szárzeller (halványított v. halványíró zeller , angol zeller, rúdzeller)
... míg a hagyományos zellernél a gumót, addig a szárzellernél a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos levélnyeleket fogyasztjuk. Elsősorban frissen, mártogatósnak és saláták készítésére alkalmas (a Waldorf saláta is ebből készül.. ;)


székely módon
... általában savanyú káposztával készült étel


tokaji módon
... borral készült étel


zab
... kalászos növény aminek 3 fő feldolgozott formája a zabdara, zabpehely és zabpehely liszt.  


zabpehely
... gondosan válogatott, egész szemű, kiváló minőségű gabonából készítik, amit malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítanak elő. Telis-tele van vízben oldódó rostokkal aminek koleszterincsökkentő hatása van és vetekszik az ugyanere a célra kifejlesztett gyógyszerekével!
... gazdag B és E.vitaminban, magas a fehérjetartalma és a zsírtartalma. Regenerálja és erősíti az idegrendszert. Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz és emeli a szervezet PH szintjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése