2010. október 9., szombat

Profiteroles

Sütni, vagy nem sütni? Ez itt a kérdés. Ez volt a mai nap nagy dilemmája. Végül győzött a kíváncsiságom :) Nem bírtam ellenálni a kísértésnek. Egyszerűen ki kellett próbálnom, hogy készülnek ezek az apró fánkocskák. Azt kell, hogy mondjam első próbálkozásnak nem is rossz. A végső változatot Ginger & Saffron és Anya főztje kettőse adta.





Hozzávalók:

Tészta (kb. 30 drb)
  • 125 ml tej
  • 200 ml víz
  • 100 g vaj
  • 150 g finom liszt
  • csipet só
  • 4 tojás
Első lépésként felhevítjük a tej és víz keverékét a vajjal és csipetnyi sóval. Amikor a vaj elolvadt hozzáadjuk az átszitált lisztet és simára dolgozzuk majd levesszük a tűzről. Hagyjuk, hogy a tészta langyosra hűljön majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Teáskanállal vagy habzsákkal - akinek van (nekem nincs :) kupacokat halmozunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Hozzávalók:
  • 50 g keményítő
  • 5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • vaníliás cukor
A keményítőt, a tojássárgákat és a cukrot 1 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet lábosban forrásig hevítjuk majd folytonos kavarás mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket. Közepes tűzön addig főzzük míg sűrű pundingot nem kapunk.

Csokiszósz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 100 ml tej
  • 1 tk. méz
A csokoládét darabokra tördeljük, hozzáadjuk a vajat és a mézet majd gőz fölött megolvasztjuk. Ezután levesszük a gőzről és tejjel simára keverjük.

Tálalás:
A fánkocskákat félbe vágjuk és megtöltjük a vaníliás krémmel. Akinek van habzsákja az ügyesen az oldalát vagy az alját átbökve tudja tölteni a krémet a tészta üregébe anélkül, hogy ketté kellene vágni a tésztát.
Az így megtöltött fánkokat tányérra rakjuk és nyakon öntjük csokiszósszal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése