... nem nagy ördöngősség elkészíteni. Kezdő háziasszonyok könnyedén önbizalmat meríthetnek belőle. :)) Én leginkább ebédre szoktam készíteni, de kiváló vendégvárónak is.
Omlós tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1pohár hideg víz
Először morzsoljuk össze a lisztet és a vajat, a vizet csak ezután adjuk hozzá. Az így kapott tésztánkat tegyük egy órára a hűtőbe. Pihentetés után nyomkodjuk sütőformába és előmelegített sütőben kb. 3 perc alatt sápadtra sütjük.
Jó tudni: Az omlós tészták titka az elősütés - nehezékkel - amit a tésztára szórunk és így rakjuk a sütőbe elősütni. Nehezéknek használhatunk szárazbabot, lencsét esetleg rizst, csicseriborsót stb. Kinek mi van otthon.
A töltelék szabadon variálható. Én általában tojás-tejföl-reszelt sajthoz adom a többi hozzávalót, de van aki a besamel mártásra esküszik. Érdemes kipróbálni ezzel is, azzal is.
Töltelék:
- friss sóska (egy jó nagy kupac :)
- 1 szál nagyobb póréhagyma
- baconszalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dcl tejföl
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- pici só
- pici őrölt szerencsendió
A póréhagymát, a szalonnát és a fokhagymát kevés zsiradékon megdinszteljük majd hozzáadjuk az felaprított friss sóskaleveleket. Nem kell sokáig párolni, csak hogy a sóska egy kicsit összeessen. Ne pároljuk szottyosra! Egy nagyobb tálban kézi habverővel keverjük ki a tojást és a tejfölt, adjuk hozzá a reszelt sajtot és a kihűlt sóskás keveréket. Ízlés szerint sózzuk, ízesítsük szerencsendióval. Az egészet öntsük az elősütött tésztánkra és a sütőbe visszatéve készre sütjük. Akkor jó, ha a töltelék összeállt és a tésztánk aranybarna színű (kb. 15-20 perc)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése