2011. február 22., kedd

Hagymás tejfölös lepény

Van egy csomó szakácskönyvem, de az alap mindenképpen Horváth Ilona Szakácskönyve! A következő recept is tőle származik. Egyetlen módosítást eszközöltem, méghozzá a legrizikósabb hozzávalóval merészeltem kísérletezni... :))) rétesliszt helyett finomlisztet használtam és mázlim volt, fantasztikusan könnyű tésztát sikerült összehozni. A tésztát két részre osztottam és az egyik feléből hagymás tejfölös lepény született a másikból pedig darázsfészek :))

előtte
utána
 Hozzávalók:
  • kb 25 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsír v. vaj
  • kb. 2 dcl tej
Töltelék: tejföl, császárszalonna, lilahagyma, só

Az élesztőt, kevés liszttel a cukros langyos tejben felfuttatjuk majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval együtt. Nem túl kemény tésztát gyúrunk majd langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral kikent tepsibe terítjük, sütés előtt hagyjuk újra kelni. Ízlés szerint tejfölt, lilahagymát és császárszalonnát halmozunk a tetejére, megszórjuk kevés sóval és előmelegített sütőben lassú tűznél aranybarnára sütjük.   

3 megjegyzés: