2011. február 6., vasárnap

Marlenka

Pár éve már sütöttem Marlenkát és úgy rémlett, hogy nem egy nagy was ist das  :))) bár az azért rémlett, hogy elég időigényes az elkészítése... :))) Mert ugye a sűrített tejet három órán keresztül kell karamellizálni :))) és ha mindez még nem volna elég, a tésztából 6 mézes lapot kell sütni... Kezdő háziasszonyoknak talán nem ajánlanám... eléggé próbára teszi az ember türelmét.. :)))
  
Tészta:
  • 450 finomliszt
  • 100 g puha vaj
  • 2 ek méz
  • 200 g cukor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 egész tojás
  • 2 ek tejföl (ha nem akar összeállni a tészta akkor lehet többet is)
  Krém:
  • 1 konzerv Salko (sűrített cukrozott tej, cca 400g/konzerv)
  • 200 g vaj
  • 3-4 cl. rum v. konyak
  • apróra vagdalt pirított dió

Krém: A sűrített tejet, bontatlanul főzzük 3 órán keresztül annyi vízben, hogy éppen ellepje a konzervet. Célszerű este főzni és éjszakára hagyni kihűlni. Másnap a vajat a rummal v. a konyakkal keverjük habosra és keverjük hozzá a karemellizált, kihűlt sűrített tejet. 

Tészta: A mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat gőzfürdőben állandó keverés mellett besűrítjük (kb. 10-15 perc). Az így kapott "szirupot" vegyük le a gőzről és hagyjuk langymelegre hűlni. Egy pohárban keverjük össze az ecetet a szódabikarbónával és keverjük a meleg sziruphoz. Ezután jöhet a liszt. Keverjük hozzá annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Hagyjuk 1 órát pihenni majd osszuk 6 egyenlő részre. Sütőpapíron sodorjuk ki őket annyira vékonyra amennyire csak tudjuk és előmelegített 180 fokos sütőben 5-7 perc alatt süssük egyenként készre a lapokat. Érdemes a sütő közelében maradni, mert tényleg nagyon gyorsan megsülnek a lapok :))) A tésztalapokat hagyjuk kihűlni.
Mielőtt megtöltenénk a lapokat, vágjuk le az egyenetlen széleket és az így kapott "nyiradékot" klopfolóval törjük morzsává. Ez lesz majd a torta dísze. :)))
A lapokat egyenletesen töltsük meg krémmel. Az egyik krémes lapra szórjuk rá az apróra vagdalt pirított diót. Van aki darált diót használ és hozzákeveri a krémhez, nekem viszont így külön sokkal jobban ízlik.
A krémet igyekezzünk úgy beosztani, hogy maradjon a tortánk tetejére is illetve az oldalára is, hiszen erre fogjuk szórni a szélekből kapott morzsát.  
A legtöbb recept 2 napot ír, hogy hagyjuk hűtőben állni míg a tészta megpuhul, nekem viszont már másnapra nagyon finom puha lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése