2011. december 20., kedd

Tavaszi tekercs

... a tavaszi tekercs mint előétel szokott szerepelni az étlapon, én mégis inkább mint főétel asszociálok rá. Megesett már párszor, hogy a leves mellé ezt kértem főételnek. A pincérek ilyenkor elég furcsán méregetnek és általában vissza is kérdeznek, hogy jól értették-e a rendelést :))))
A következő receptet NoSalty-nál találtam, az édes-savanyú mártást pedig innen lestem. A töltelék bármilyen zöldségből elkészíthető. A lényeg, hogy ne eresszen levet.
 Hozzávalók:
  •  30 dkg fejeskáposzta
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem
  • 1 közepes vöröshagyma
  • ízlés szerint piros kápia paprika
  • 1-2 evőkanálnyi póréhagyma
  • chilli paprika
  • 1 kk barna cukor
  • olaj
  • 10 drb rizstészta lap
Édes-savanyú mártás
  • 1 ek méz
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek ketchup
  • 2 ek borecet (balzsamecetet használtam)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 dl víz

A töltelékhez a káposztát, vörös- ill. póréhagymát és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A sárgarépát és a petrezselymet a reszelő nagyobbik lyukú részén lereszeljük. Wokban v. serpenyőben olajat hevítünk és a zöldségeket a következő sorrendben megpirítjuk: sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, póréhagyma, paprika, káposzta. Amikor a zöldségek megpirultak, hozzáöntjük a szójaszószt, kevés vizet valamint ízlés szerint chilli szószt v. chilli paprikát. Fedő alatt 5 percig pároljuk, utána levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Eközben elkészítjük a mártást. A mártás hozzávalóit kimérjük egy kisebb lábasba, és állandó keverés mellett addig főzzük míg besűrűsödik.
A rizstészta lapokat egyenként áztassuk be kb. 5 másodpercre forró vízbe majd tegyük nedves konyharuhára.
A tölteléket (kb. 1 evőkanálnyit) a tészta első 1/3 részére halmozzuk, csavarunk rajta egyet (mintha palacsintát csavarnánk), utána a merőleges oldalakat behajtjuk és az egészet felcsavarjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.  
Tipp: a kimaradt mártás hűtőben jól tárolható.

1 megjegyzés:

  1. A tavaszi tekercset is többféleképpen készítik, egy kedvenc kínai éttermemben például darált húst is raknak bele. aki nem vega próbálja ki, nagyon finom úgy is;)

    VálaszTörlés