A következő receptet NoSalty-nál találtam, az édes-savanyú mártást pedig innen lestem. A töltelék bármilyen zöldségből elkészíthető. A lényeg, hogy ne eresszen levet.
Hozzávalók:
- 30 dkg fejeskáposzta
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyem
- 1 közepes vöröshagyma
- ízlés szerint piros kápia paprika
- 1-2 evőkanálnyi póréhagyma
- chilli paprika
- 1 kk barna cukor
- olaj
- 10 drb rizstészta lap
- 1 ek méz
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek ketchup
- 2 ek borecet (balzsamecetet használtam)
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 dl víz
A töltelékhez a káposztát, vörös- ill. póréhagymát és a paprikát vékonyan felszeleteljük. A sárgarépát és a petrezselymet a reszelő nagyobbik lyukú részén lereszeljük. Wokban v. serpenyőben olajat hevítünk és a zöldségeket a következő sorrendben megpirítjuk: sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, póréhagyma, paprika, káposzta. Amikor a zöldségek megpirultak, hozzáöntjük a szójaszószt, kevés vizet valamint ízlés szerint chilli szószt v. chilli paprikát. Fedő alatt 5 percig pároljuk, utána levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Eközben elkészítjük a mártást. A mártás hozzávalóit kimérjük egy kisebb lábasba, és állandó keverés mellett addig főzzük míg besűrűsödik.
A rizstészta lapokat egyenként áztassuk be kb. 5 másodpercre forró vízbe majd tegyük nedves konyharuhára.
A tölteléket (kb. 1 evőkanálnyit) a tészta első 1/3 részére halmozzuk, csavarunk rajta egyet (mintha palacsintát csavarnánk), utána a merőleges oldalakat behajtjuk és az egészet felcsavarjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.
Tipp: a kimaradt mártás hűtőben jól tárolható.
A tavaszi tekercset is többféleképpen készítik, egy kedvenc kínai éttermemben például darált húst is raknak bele. aki nem vega próbálja ki, nagyon finom úgy is;)
VálaszTörlés